Όλοι εναντίον Λαφαζάνη

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο βουλευτής Πειραιά και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αντιδράσεις με δηλώσεις και τοποθετήσεις του. Και το γεγονός ότι χθες, η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του κόμματος διαγκωνιζόταν…ποιος θα τον «αδειάσει» πρώτος δείχνει ότι στην Κουμουνδούρου δεν εθίγησαν μόνο επειδή ο κ. Λαφαζάνης είπε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση

ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει».

Πολιτική γραμμή

Ο κ. Λαφαζάνης, εκτός από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει επικεφαλής του «Αριστερού Ρεύματος», δηλαδή της ισχυρότερης εσωκομματικής τάσης στον ΣΥΝ. Το Ρεύμα δεν έκρυψε ποτέ -όπως και ο κ. Λαφαζάνης, εξάλλου- ότι διαφωνεί με την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την «άλλη λύση εντός Ευρωζώνης». Αντιθέτως, όπως φάνηκε και σε πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, οι «Ρευματικοί» επιμένουν στη ρήξη με την Ευρώπη και την Ευρωζώνη, τάσσονται υπέρ της μονομερούς διαγραφής του χρέους και ζητούν σύγκρουση της Ελλάδας με τους θεσμικούς εταίρους και δανειστές της. Αυτό, εξάλλου, περιγραφόταν στο εναλλακτικό κείμενο που κατέθεσε το Αριστερό Ρεύμα, ως «κείμενο συμβολής» στο επίσημο κείμενο της πλειοψηφίας.
Εκτός της διαφωνίας για το ευρώ και τη δραχμή, το Ρεύμα δραστηριοποιείται εντόνως και σε άλλους χώρους. Εξέχοντα στελέχη της τάσης του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με ερείσματα στον συνδικαλιστικό χώρο (Δημήτρης Στρατούλης, Γιώργος Γαβρίλης, Αλέκος Καλύβης κ.α.) προωθούν ήδη την υποψηφιότητα του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου για την προεδρία της ΓΣΕΕ, καίτοι η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί ζωηρά.

Κόντρα με «ΠΑΣΟΚογενείς»

Ο κ. Λαφαζάνης ελέγχει αυτή τη στιγμή, μέσω του Αριστερού Ρεύματος, περί το 20-25% στα κομματικά όργανα του ΣΥΝ. Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η βεντέτα του Ρεύματος με τους λεγόμενους «ΠΑΣΟΚογενείς». Οι «Ρευματικοί», εξάλλου, είχαν πολεμήσει λυσσαλέα στο παρελθόν τα πολιτικά ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα στα στελέχη που συγκρούονταν και έφευγαν από το ΠΑΣΟΚ. «Να μη γίνουμε ΠΑΣΟΚ», προειδοποιούσαν οι πολιτικοί φίλοι του Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι οποίοι έχουν εγκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα ακόμη και για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τη φράση… «μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς», επειδή «παραπέμπει στον Γεώργιο και στον Ανδρέα Παπανδρέου και όχι σε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Τα αισθήματα, πάντως, μεταξύ Ρεύματος και «ΠΑΣΟΚογενών» είναι… αμοιβαία. Κατά της «πολυφωνίας» του Αριστερού Ρεύματος έχουν ταχθεί κατά καιρούς και ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (δηλαδή, οι δύο ηγέτες των «ΠΑΣΟΚογενών»), ενώ ο εργατολόγος βουλευτής, με πρόσφατη δήλωσή του, είχε ταχθεί κατά της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Φωτόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον «μέρος της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας του παρελθόντος».

Ομοβροντία δηλώσεων

Κατόπιν όλων των παραπάνω, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι χθες, ένα ένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ… διαγωνίζονταν ποιος θα «αδειάσει» τον Παναγιώτη Λαφαζ

Keywords
Τυχαία Θέματα