Οι ξένοι στρέφουν και πάλι τα βλέμματα στην Αθήνα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Είναι χαρακτηριστικό πως η Citigroup θεωρεί δεδομένη την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική βουλή, παρά τη διαφαινόμενη πολιτική κρίση.

«Το πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα ψηφιστεί», σχολιάζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σε 10σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο «ECB’s Linde on Need to Ease to Offset Deflation Risk».

Η Citigroup αναγνωρίζει πως η κυβέρνηση

συνασπισμού στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, ωστόσο θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον των κυβερνητικών εταίρων να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Αθήνα.

«Υπό την ανάγκη της εκταμίευσης της δόσης και ενόψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών του Μαΐου, η κυβέρνηση θα αφήσει στο περιθώριο συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα και θα στηρίξει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου», διαμηνύει η αμερικανική τράπεζα.

Σε άλλη της έκθεση η Citigroup, ανέφερε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι θέμα χρόνου.

Κάτι ανάλογο «βλέπει» και η Deutsche Bank αναγνωρίζοντας θετικό κλίμα στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, στη σκιά της μείωσης των προκλήσεων για την ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει αναγνωριστεί διεθνώς και είναι εκείνη που θα οπλίσει το χέρι της κυβέρνησης να αποφασίσει τον ακριβή χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.

«Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα», δηλώνει ο Τόρστεν Σλοκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Στην «εκπληκτική πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα, αναφέρεται σε δημοσίευμά του και το Bloomberg Businessweek, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, σπάνια μια χώρα καταφέρνει να αποκαταστήσει την εικόνα της έναντι των πιστωτών τόσο γρήγορα.

«Yasou! Η Ελλάδα καταφέρνει μια καταπληκτική ανάκαμψη», είναι άλλωστε ο χαρακτηριστικός τίτλος. Όπως λέει το δημοσίευμα η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το 7%, όταν μόλις πριν από δύο χρόνια άγγιζε το 30%

Όμως, το Businessweek, αναφέρεται και τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, με πιο βασική το ότι το «σφίξιμο του ζωναριού» δεν είναι αρκετό.

Η Ελλάδα πρέπει να απομακρύνει τις ενισχύσεις και τους περιορισμούς που προστατεύουν πολιτικά παγιωμένα συμφέροντα, που κοστίζουν για το κοινό και αποτρέπουν την ανάπτυξη, κάτι που έχει αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολο και από τις περικοπές.

Υπόνοιες για «φούσκα» στα εταιρικά ομόλογα του Νότου, αφήνει πάντως σε έκθεσή της η Moody’s: Όπως λέει χαρακτηριστικά, «η αντιστροφή του κλίματος στην αγορά ομολόγων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας είναι εντυπωσιακή! Μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, οι εταιρείες των προαναφερθεισών κρατών δανείζονταν με επιτόκιο έως και 4% υψηλότερο από τις αντίστοιχες εταιρείες του ευρωπαϊκού «πυρήνα».

Οι αγορές ωστόσο, δεν αναμένουν μία επ’ άπειρον διατήρηση του υπάρχοντος θετικού κλίματος», προειδοποιεί ο διεθνής Οίκος και επισημαίνει την εμφάνιση συγκυριακών παραγόντων, όπως της «αναταραχής» στις αναδυόμενες αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα