Οι κλάδοι της μεγάλης φοροδιαφυγής

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του, στους κλάδους αυτού διαπιστώνεται ότι το εισόδημα είναι διπλάσιο από αυτό που δηλώνεται στην εφορία. Την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις του προς τις τράπζες είναι πολύ μεγαλύτερες, τις οποίες μάλιστα εξυπηρετούν, χωρίς να χρησιμοποιούν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε στα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και στις υποχρεώσεις τους, από το 2003 έως και το 2010 διαπιστώθηκε ότι τα μηνιαία εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία είναι σχεδόν στο ήμισυ των μηνιαίων τους υποχρεώσεων προς τις τράπεζες,

Μεταξύ των επαγγελματιών που έχουν μεγαλύτερα μηνιαία χρέη από τα μηνιαία δηλωθέντα εισοδήματα είναι οι γιατροί, οι λιανέμποροι, οι εστιάτορες, οι κατασκευαστές και οι δικηγόροι.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται ότι η απώλεια φορολογικών εσόδων από τους ελευθέρους επαγγελματίες στην Ελλάδα σε ετήσια βάση ανέρχεται σε

3,23 δισ. ευρώ ή στο 1,75% του ΑΕΠ.

Οι κλάδοι της φοροδιαφυγής

1.Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες

2. Αγρότες

3. επιχειρηματικές υπηρεσίες

4. Κατασκευές

5. Γιατροί

6. Εκπαίδευση

7. Μηχανικοί

8. Μεταποίηση

9. Δικηγόροι

10. Εστιατόρια

11. ΜΜΕ και Τέχνη

12. Φαρμακοποιοί

13. Λιανικό εμπόριο

14. Μεταφορείς

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εάν η αποδοτικότητα στη συλλογή των φόρων ήταν ανάλογη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ, τα έσοδα θα ήταν αυξημένα κατά 6% του ΑΕΠ το 2011. Δηλαδή, το δημόσιο θα είχε ετησίως περισσότερα έσοσα ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου.

Εκτός από τις ανωτέρω παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση, συστήνεται στην κυβέρνηση η επιτάχυνση των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μέσω της κατάργησης της φορολογικής αμνηστίας, τον εντοπισμό και την τιμωρία των φοροφυγάδων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.

Ο Οργανισμός προτρέπει για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα με την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό του κώδικα και την περισσότερη χρήση του εξωδικαστικού συστήματος συμβιβασμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα