Παρατείνεται η αγωνία και το αδιέξοδο

Με την τρόικα να… στυλώνει τα πόδια και τη ΔΗΜΑΡ να επιμένει δημοσίως στην άρνηση της να ψηφίσει τα εργασιακά αλλά, παρασκηνιακά, να αναζητά δίοδο απεμπλοκής, Αντώνης Σαμαράς και Φώτης Κουβέλης αποδίδονταν σε έναν αγώνα αντοχής με στόχο αφενός τη διατήρηση της κυβερνητικής

συνοχής, αφετέρου την προστασία του προσωπικού πολιτικού τους κεφαλαίου.

Οι δύο ηγέτες φέρονται να είχαν κύκλο επαφών, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων όπως ο Γ. Βρούτσης που επισκέφθηκε τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, την ίδια στιγμή που ο χρόνος για την κυβέρνηση εξαντλείται με τις πρώτες συνέπειες να είναι ήδη ορατές αφού οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι χωρίς αποτέλεσμα και ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευσε να προαναγγείλει νέα συνεδρίαση του οργάνου, στις 8 Νοεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός υπενθυμίζει μέσω συνεργατών του τη διακύβευση  της διαπραγμάτευσης, δηλαδή την εξασφάλιση της δόσης και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ωστόσο είναι σαφές ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια παραμονής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Υπό την έννοια αυτή, και δεδομένης της άρνησης της τρόικας για αναβολή συζήτησης των εργασιακών για διάστημα 3 – 4 μηνών όπως ζητά η ΔΗΜΑΡ, δεν αποκλείεται να αναζητηθεί λύση ακόμη και τη δωδεκάτη ώρα, δηλαδή τη στιγμή της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς, αν και οι συνεργάτες του απέφευγαν κάθε σχετική πληροφορία, φέρεται να έχει επιδιώξει να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά σε επίπεδο αρχηγών κρατών και στελεχών της Ε.Ε. σε μία προφανή προσπάθεια να αντιμετωπίσει όλα όσα θέτουν σε δοκιμασία το τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα. Την ίδια επιδίωξη, αυτή της πολιτικής λύσης, έχει και η ΔΗΜΑΡ, η οποία αναμένει μια κίνηση καλής θελήσεως από τους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόικας, ακόμη και διά της αναβολής των εργασιακών αποφάσεων για 3 – 4 μήνες.

Αυτό που μοιάζει να είναι αμετακίνητο είναι το χρονοδιάγραμμα ενεργειών της κυβέρνησης, καθώς είναι δεδομένη η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αλλά και του Προϋπολογισμού μέχρι, το αργότερο, το βράδυ της Κυριακής 11 Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, δεδομένη είναι και η, νέα, καθυστέρηση στη δόση καθώς κάτι οι καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς κάτι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για την επιμήκυνση και τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος έχουν ως αποτέλεσμα πολλά μέτωπα να παραμένουν ανοικτά. Σε κάθε περίπτωση και μόνον λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της έκθεσης προόδου της τρόικας αλλά και της έκθεσης συμμόρφωσης της ελληνικής κυβέρνησης, η διαδικασία εκταμίευσης δεν πρόκειται να εκκινήσει πριν τις 21 – 22 Νοεμβρίου, με τα πρώτα χρήματα να φθάνουν στη χώρα στα τέλη του μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα