Ο Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει ειδήσεις

Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ ήταν Βρετανός δημοσιογράφος και επιχειρηματίας, γερμανοεβραϊκής καταγωγής. Ήταν γιος ραβίνου και γεννήθηκε με το όνομα Ίσραελ Μπερ Γιοσαφάτ στις 21 Ιουλίου 1816 στο Κάσελ ,της Έσης της σημερινής Γερμανίας.

Άρχισε να εργάζεται το 1840 σε μια μικρή εκδοτική επιχείρηση στο Βερολίνο. Εξέδωσε όμως κάποια φυλλάδια με φιλελεύθερο περιεχόμενο τα οποία ενόχλησαν τις αρχές, οι οποίες τον ανάγκασαν να μετακομίσει στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 1845 με το όνομα Γιόσεφ Γιοσαφάτ.

Τον ίδιο χρόνο, και πιο συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό

και άλλαξε το όνομά του σε Πάουλ Γιούλιους Ρόιτερ. Αμέσως μετά, στις 23 Νοεμβρίου, μετέβη ξανά στο Βερολίνο –με νέο όνομα- και παντρεύτηκε τη Μαρία Μάγκνους, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

Η γνωριμία που του άλλαξε τη ζωή

Στη Γερμανία ο Ρόιτερ γνώρισε τον φυσικό Καρλ Γκάους, που πειραματιζόταν με τη μετάδοση ηλεκτρομαγνητικών σημάτων μέσω καλωδίων. Ο Ρόιτερ εντυπωσιάστηκε καθώς με τη νέα εφεύρεση οι ειδήσεις πλέον μπορούσαν να μεταδίδονται πολύ πιο γρήγορα.

Στη συνέχεια ο Ρόιτερ έφυγε- αυτή τη φορά οριστικά- από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Εκεί δούλεψε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Χαβάς», το μετέπειτα «Γαλλικό Πρακτορείο» (AFP).

Η ίδρυση του Reuters

To 1850 ίδρυσε το δικό του πρακτορείο ειδήσεων με έδρα το Άαχεν, όπου κατέληγε η τηλεγραφική γραμμή του Βερολίνου. Μέχρι τον επικοινωνιακό κόμβο των Βρυξελλών χρησιμοποιούσε ταχυδρομικά περιστέρια για να μεταφέρουν τα χρηματιστηριακά νέα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από τα υπάρχοντα μέσα της εποχής, προκαλώντας μεγάλη ικανοποίηση στους συνδρομητές του κυρίως τους χρηματιστές και τους τραπεζίτες.

Ο τηλέγραφος έστειλε στην «ανεργία» τα περιστέρια

Το 1851 ο Ρόιτερ μετέφερε την έδρα του στο Λονδίνο και τα περιστέρια αντικαταστάθηκαν από τον εξελιγμένο τηλέγραφο, που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Το πρακτορείο του προσέφερε πλέον νέα από όλη την ειδησεογραφία, γεγονός που εκτόξευσε το πελατολόγιό του με νέους συνδρομητές τις ημερήσιες εφημερίδες.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του νέου πρακτορείου σημειώθηκε το 1859 όταν μετέδωσε στο Λονδίνο την ομιλία με την οποία ο Ναπολέων Γ' προανήγγειλε τον πόλεμο Γαλλίας - Αυστρίας, στο Πεδεμόντιο.

Η πρόοδος της τεχνολογίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Reuters καθώς η ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων του επέτρεψε να επεκτείνει τη δράση του και σε άλλες ηπείρους.

Το Μάρτιο του 1857 ο Πάουλ Γιούλιους Ρόιτερ πήρε βρετανική υπηκοότητα και το 1871 έγινε βαρώνος. Το 1878 έφυγε από τη διεύθυνση του πρακτορείου του και αποσύρθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου πέθανε στις 25 Φεβρουαρίου 1899.

Keywords
Τυχαία Θέματα