«Βιομηχανία» εγκυκλίων

Αυξάνονται διαρκώς οι διατάξεις που έχουν ασάφειες, οι οποίες πρέπει απαραιτήτως να διευκρινιστούν από τις νομικές και φορολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η «βιομηχανία» έκδοσης τους συνεχίζεται απρόσκοπτη. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε ένα χρόνο εκδόθηκαν περισσότερες από 1.100 εγκύκλιοι για να ερμηνευθούν φορολογικοί νόμοι.

Είναι αδιανόητο η προσπάθεια απλοποίησης των φορολογικών νόμων να απαιτεί περί τις 1.100 εγκυκλίους ετησίως. Είναι αδιανόητο οι εγκύκλιοι που εκδίδονται να χρειάζονται μετάφραση

αφού ούτε οι ίδιοι οι εφοριακοί τις καταλαβαίνουν. Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι οι δεκάδες αλλαγές στους τελευταίους φορολογικούς νόμους μέχρι εν τέλει να καταφέρουν να καταθέσουν μία σωστή διάταξη που να μπορεί να εφαρμοσθεί.

Η κατάσταση στο υπουργείο Οικονομικών είναι τουλάχιστον τραγελαφική. Και την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που νομοθετεί. Αν και επιχειρείται διαρκώς να μεταφερθούν οι αστοχίες στον μόνιμο γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών ωστόσο, οι πολλοί γνωρίζουν ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει την ευθύνη της σύνταξης των φορολογικών νόμων καθώς και ορισμένοι σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Ωστόσο, αντιμέτωποι με την προχειρότητα αυτή είναι οι πολίτες, οι λογιστές αλλά και οι εφοριακοί. Τα ερωτήματα που υποβάλλονται καθημερινά στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου είναι δεκάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούν και να απαντηθούν. Αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται φορολογούμενοι στις εφορίες για εξηγήσεις και οι εφοριακοί, προσπαθώντας να τους εξυπηρετήσουν, να χάνουν χρόνο από το κύριο έργο τους, που πλέον είναι οι έλεγχοι. Στο μεταξύ, το φορολογικό χάος έχει «παγώσει» χιλιάδες συναλλαγές, ενώ την ίδια στιγμή, λογιστές, εφοριακοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συμβολαιογράφοι, επενδυτές, ιδιοκτήτες ακινήτων, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα».

Για παράδειγμα την Μεγάλη Πέμπτη εξεδόθη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών για τις αποφάσεις που θα θέσουν σε εφαρμογή το φόρο υπεραξίας. Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι έχουν υπογραφεί οι σχετικές αποφάσεις. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία υπογραφή καμία απόφαση. Αντίθετα οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι παγωμένες εδώ και 4 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα