Ο Κουβέλης «απελευθερώνει» τους βουλευτές του

Του Γιώργου Μελιγγώνη

O Φώτης Κουβέλης «απελευθερώνει» όσους βουλευτές θέλουν να υπερψηφίσουν τα μέτρα, το κόμμα εκφράζει επιφυλάξεις για τον προϋπολογισμό.

Όσο έρχεται η «ώρα της αλήθειας» για τη ΔΗΜΑΡ, δηλαδή η κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής και της Κεντρικής Επιτροπής αύριο, Δευτέρα, όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις του κόμματος, τόσο «ανοίγουν τα στόματα» της τάσης που τάσσεται υπέρ του «ναι»

στα μέτρα.

Εκτός των «εκσυγχρονιστών» της ομάδας της «Μεταρρύθμισης» (Μπίστης, Αντωνίου, Μεϊμάρογλου), υπέρ της ψήφισης των μέτρων φέρονται να τάσσονται στο παρασκήνιο και στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των «προεδρικών» της ΔΗΜΑΡ.

Η αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος ολοένα και μεγαλώνει, καθώς οι οριακοί κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί στην πλειοψηφία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (158 βουλευτές, μετά την ανεξαρτητοποίηση Κασσή και τη δήλωση Παραστατίδη ότι δε θα ψηφίσει τα μέτρα), αναδεικνύουν τον κίνδυνο να χρεωθεί η ΔΗΜΑΡ τυχόν καταψήφιση των μέτρων –με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Χωρίς κομματική πειθαρχία

Πάντως, στο «παρά 5’» και παρά την αμετακίνητη θέση Κουβέλη να μην στηρίξει το πολυνομοσχέδιο την ερχόμενη Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιλέγει σήμερα, με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», να «απελευθερώσει» όσους βουλευτές φλερτάρουν με την υπερψήφιση του πακέτου μέτρων, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία στη ΔΗΜΑΡ. «Η έννοια της κομματικής πειθαρχίας δεν υπάρχει στη λογική της ΔΗΜΑΡ, ούτε προβλέπεται από το καταστατικό μας. Είναι θέμα του κάθε βουλευτή να σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις, ιδίως όταν λαμβάνονται με ευρύτατες πλειοψηφίες», δηλώνει ο Φώτης Κουβέλης, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα τιμωρηθεί κανείς βουλευτής του κόμματος με διαγραφή, αν αποφασίσει να πει το «ναι» (ή το «όχι»…) στα νέα μέτρα.

Τάση υπέρ του «ναι»

Εξάλλου, κατά πληροφορίες, εμφανώς προβληματισμένοι είναι βουλευτές που θα ήθελαν να υπερψηφίσουν, όπως ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γρηγόρης Ψαριανός και, ενδεχομένως, η Μαρία Ρεπούση. Ο κ. Οικονόμου, μάλιστα, μιλώντας στο Real Fm, δεν έκρυψε τη διαφωνία του με το «παρών» που διαφαίνεται ότι θα είναι η επίσημη γραμμή του Φώτη Κουβέλη. Ο βουλευτής Αττικής ανέφερε ότι θα σεβαστεί την απόφαση που θα πάρει το κόμμα του για την ψηφοφορία των μέτρων, «μέχρι το παρών». Στην περίπτωση που τη Δευτέρα αποφασιστεί η καταψήφιση του συνόλου των μέτρων, «θα δω τότε τι θα κάνω», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Την ύπαρξη της τάσης υπέρ του «ναι» επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του στην ίδια συχνότητα, και ο «διαπραγματευτής» της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης  Χατζησωκράτης. «Υπάρχουν φωνές μέσα στο κόμμα που λένε ότι εδώ που φτάσαμε ας κάνουμε και αυτό το βήμα. Σεβαστή η πρόταση και θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Όμως υπάρχει και άλλη άποψη η οποία λέει ότι δεν έχει  νόημα να στηρίζει η ΔΗΜ.ΑΡ. την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας τα δύο αντιτιθέμενα εσωκομματικά μπλοκ στη ΔΗΜΑΡ.

Νέο ρήγμα

Keywords
Τυχαία Θέματα