ΝΑΙ ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ… ΓΕΡΜΑΝΟ-ΟΜΟΛΟΓΟ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε να εγγυηθεί το χρέος των γερμανικών κρατιδίων (Λέντερ), στηρίζοντας μία μορφή … κοινού ομολόγου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η καγκελαρία αναγκάζεται να κάνει για τα 16 γερμανικά κρατίδια, αυτό που αρνείται να πράξη σε επίπεδο ευρωζώνης…

Υπό την πίεση των 16 γερμανικών κρατιδίων, τα οποία θεωρούν ότι οι αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες στην ΕΕ δημιουργούν τον κίνδυνο μίας επιδείνωσης

της κατάστασης όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματός τους, η κυβέρνηση της ‘Αγκελα Μέρκελ απροσδόκητα, υποστήριξε μία μορφή κοινής ανάληψης χρέους για να τα βοηθήσει να επιτύχουν τους συνταγματικά προβλεπόμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Τα δύο επίπεδα διακυβέρνησης της Γερμανίας – ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κυβερνήσεις των κρατιδίων – σχεδιάζουν την πρώτη κοινή έκδοση χρέους το 2013.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να διευκρινίσει ότι η  συμφωνία αυτή δεν σημαίνει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει παραπλήσιες υποχρεώσεις για την Ευρωζώνη. Νωρίτερα, είχε δηλώσει, ότι οι κοινές εκδόσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη δεν έχουν νόημα, όσο οι προϋπολογισμοί καθορίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις. «Όσο τα εθνικά κράτη αποφασίζουν, πρέπει να έχουν και την ευθύνη του χρέους. Αν μπορείς να ξοδεύεις χρήματα στο λογαριασμό μου, δεν θα είσαι φειδωλός», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο κανάλι ZDF.

Keywords
Τυχαία Θέματα