ΣΑΒΒΑΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Οι πλουσιότεροι Έλληνες εφοπλιστές

Η παρουσία των Ελλήνων εφοπλιστών στον πίνακα με τους ισχυρότερους εφοπλιστές του κόσμου για το έτος 2012, σύμφωνα με την λίστα της TradeWinds, είναι πράγματι εντυπωσιακή. Δεν γνωρίζω πως μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να τους αξιοποιήσει σε αυτή την οικονομική συγκυρία, ωστόσο μπορεί να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Μαζί με τους εννέα πλουσιότερους Έλληνες εφοπλιστές βεβαίως υπάρχουν και άλλοι 500 εφοπλιστές – μικροί και μεγάλοι – που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια. Αρκεί να βρεθεί τρόπος προσέγγισης και να πεισθούν να

επενδύσουν στην Ελλάδα, δεδομένου ότι υπάρχουν χώροι, όπως τα λιμάνια, τα ναυπηγεία και οι χώροι υποδοχής της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού που μπορεί να τους προσελκύσουν. Υπάρχουν εννέα Έλληνες εφοπλιστές στους 50 πλουσιότερους εφοπλιστές, ενώ τρεις από τους εννέα, οι κ. κ. Γιάννης Αγγελικούσης, Γιώργος Οικονόμου και Πίτερ Γ. Λιβανός είναι ανάμεσα στους πρώτους δέκα! Οι υπόλοιποι έξι Έλληνες είναι τα αδέλφια κ. κ. Θανάσης, Κωνσταντίνος και Ανδρέας Μαρτίνος, ο κ. Γιώργος Προκοπίου, η κυρία Αγγελική Φράγκου, ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος και ο κ. Ευάγγγελος Μαρινάκης. Ο μεγαλύτερος εφοπλιστής είναι ο Νορβηγός κ. Τζων Φρέντρικσεν που διευθύνει την ναυτιλιακή εταιρεία Frontline, παρά το γεγονός ότι στις αρχές του τρέχοντος έτους υπήρχαν αναλυτές που προεξοφλούσαν την χρεοκοπία της εταιρείας του.

Δεύτερος στην λίστα με τους ισχυρότερους εφοπλιστές είναι ο κ. Γιάννης Α. Αγγελικούσης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Καρδάμυλα της Χίου και θεωρείται από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της ελληνικής σημαίας. Διατηρεί χαμηλό προφίλ, ενώ είναι ένας προνομιούχος συνομιλητής των Κινέζων. Γιος του Αντώνη Αγγελικούση είναι δεύτερης γενιάς εφοπλιστής και είναι ιδιαίτερα αποδεκτός από τους ανθρώπους της ναυτιλίας. Είναι γεγονός ότι όταν πήρε την σκυτάλη της ναυτιλιακής εταιρείας ανέλαβε την ευθύνη ενός μεγάλου στόλου, ωστόσο εκείνος «έδωσε μεγαλύτερη λάμψη στα ασημικά της οικογένειας». Εισήλθε έγκαιρα στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η ναυτιλιακή επιρροή της οικογένειας είναι μεγαλύτερη, δεδομένου ότι η αδελφή του κυρία κ. Άννα, μαζί με τον σύζυγό της Χρήστο Κανελλάκη διευθύνει την εταιρεία AlphaTankers & Freighters, ενώ προετοιμάζεται να μπει δυναμικά στις εταιρείες και η τρίτη γενιά, με πρώτη την κόρη του Γ. Αγγελικούση, Μαρία.

Τρίτη δύναμη στον κόσμο ακολουθεί η Δανή κυρία Ane Maersk που διαδέχθηκε τον πατέρα της στην AP Moller-Maersk. Η εταιρεία διαθέτει εξειδικευμένο στόλο με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Αυτό δίνει στην 63χρονη Ane μεγάλη επιρροή στη στρατηγική της. Συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας από το 1986, ενώ και έχει δύο γιους που εργάζονται μαζί της, ο Robert Uggla ως διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρίας διάσωσης SVITZER και Johan Pedersson Uggla ως διευθύνων σύμβουλος της APM Terminals Cargo Services.

Η οικογενειακή επιχείρηση είναι ανώνυμη εταιρεία και είχε ετήσιες πωλήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα