Μετανάστες: μία «πληγή» που «πλήττεται»

Η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε κράτη πολυπολιτισμικά και, αν και οι ΗΠΑ είναι μία ήπειρος που δημιουργήθηκε κατά βάση από μετανάστες, η Ευρώπη έχει δομηθεί πάω σε ένα διαφορετικό μοντέλο, παρουσιάζοντας δυσκολίες στην ενσωμάτωση των μεταναστών. Η αθρόα μετανάστευση αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε χώρα σε σχέση τόσο με τις μεταναστευτικές εισροές όσο και με τη συμπεριφορά των ήδη εγκατεστημένων μεταναστών. Και όπως

ήταν λογικό επακόλουθο η οικονομική κρίση και ύφεση έχει επηρεάσει βαθιά και αυτήν την ομάδα.

Η πιο σημαντική επίπτωση της οικονομικής κρίσης σαφώς και είναι η ανεργία, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες σε όλο το φάσμα μιας κοινωνίας. Είναι δεδομένο ότι οι μετανάστες, και δε θα υπεισέλθω στο διαχωρισμό αυτών σε οικονομικούς, πολιτικούς πρόσφυγες, ( οι λαθρομετανάστες κατά τη γνώμη μου αποτελούν μία ιδιαίτερη και «προβληματική» μερίδα), γιατί όλοι «καλώς ή κακώς» ανάλογα πάντα, δεν παύουν να ζουν σε μία χώρα μακριά από τη δική τους και να προσφέρουν, το μεγαλύτερο μέρος αυτών, στη χώρα που τους φιλοξενεί την εργατική τους δύναμη. Η φτηνή εργατική δύναμη αποτελεί απλώς μία οικονομική πραγματικότητα, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει σε μία χώρα.. Σε πολλούς τομείς της οικονομίας οι μετανάστες κάλυπταν πραγματικές ανάγκες της παραγωγής και σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕ /ΓΣΕΕ (Ινστιτούτου Εργασίας) « η φτηνή εργατική δύναμη που προσφέρουν οι παράνομοι αλλοδαποί χρησιμοποιείται σε κλάδους της οικονομίας, όπου έχει ήδη εκδηλωθεί μια τάση μερικής ή ολικής καταπάτησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και σε κλάδους όπου η χρησιμοποίηση φτηνής εργασίας προσφέρει νέες δυνατότητες που δεν υπήρχαν προηγουμένως».

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, την οποία βιώνουν, τα προβλήματα για αυτούς είναι πλέον ζητήματα επιβίωσης. Γίνονται περισσότερο ευάλωτοι, εκμεταλλεύσιμοι, αφού έχουν περιορισμένες δυνατότητες να αμυνθούν, επιθετικοί και παραβάτες του νόμου, το μεγαλύτερο μέρος αυτών όχι γιατί το θέλουν, αλλά γιατί αναγκάζονται προς εξασφάλιση των «προς το ζην». Είναι αντιληπτό ότι η ανασφάλεια για το αύριο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του ρατσισμού κα της ξενοφοβίας, τα οποία προκαλούν δράση και αντίδραση, ως ανατροφοδοτούμενα φαινόμενα. Είναι γεγονός η αύξηση της εγκληματικότητας, η εμφάνιση νέων μορφών αυτής με πρωταγωνιστές τόσο μετανάστες όσο και Έλληνες. Οι αλλοδαποί συμμετέχουν πλέον σε μορφές οργανωμένων εγκλημάτων, όπως διακίνηση λαθρομεταναστών, διακίνηση ναρκωτικών, δουλεμπόριο, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), τα οποία, προϋπήρχαν, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραστικά. Αιτία αυτής της κατάστασης δεν ξέρω κατά πόσο είναι η ανεργία, η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής, η έλλειψη δομημένου και οργανωμένου έννομου κράτους ή όλα αυτά μαζί….

Ποια είναι όμως η πραγματική πηγή του προβλήματος? Η Ελλάδα σταδιακά μετετράπη από χώρα διελεύσεως σε χώρα μόνιμης εγκατάστασης μεταναστών – λαθρομεταναστών. Πραγματοποιήθηκε αθρόα εισροή, οι οποίοι, όμως, λόγων των σαθρών υποδομών του ελληνικού κράτους δεν απορροφήθηκαν σωστά και μελετημένα. Δε δύναται μία χώρα να δέχεται ανεξέλεγκτα μετανάστες, όταν δε δύναται να τους διαχειριστεί, όταν εξουσιάζεται από διεφθαρμένους πολιτικούς, όταν έχει υποστεί τρομαχτική αλλοίωση των θεσμών της. Μία κοινωνία που έχει αλλοτριωθεί εξαιτίας των σκανδάλων, της διαφθοράς και οδηγείται στην αποσάθρωση του οικοδομήματός της δε δικαιούται να χρησιμοποιεί φοβικές υστερίες. Το σύστημα και οι πολιτικές στρατηγικές όλα αυτά τα χρόνια οδήγησαν στην εξαθλίωση όλους τους πολίτες συμπεριλαμβανομένων και των αλλοδαπών.

Οι επιπτώσεις της προερχομένης από αλλοδαπούς εγκληματικότητας προκάλεσαν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας και δημιούργησαν κλίμα ξενοφοβίας, η οποία καλλιεργείται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, του άγχους της κοινωνίας να διατηρήσει τα κεκτημένα της. Ακόμη με το πιο πρόσφατο νομοσχέδιο για τους μετανάστες προβλέπονται ρυθμίσεις μόνο για τους νόμιμους…και με τους παράνομους?? Ημίμετρα….και δυστυχώς αν δεν αλλάξουν οι Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα, τότε από χώρα – σταθμός που θεωρητικά είναι για κάποια μερίδα μεταναστών θα γίνει, αν δεν έχει ήδη γίνει το « τέρμα».

Einstein : « Μόνο τα αποτελεσματικά μέτρα ενάντια στην ανεργία και την οικονομική ανασφάλεια του ατόμου μπορούν πραγματικά να απομακρύνουν το φασιστικό κίνδυνο».

Η Στέλλα Δ. Ράμμου είναι Δικηγόρος

Keywords
Τυχαία Θέματα