Μαλί:Κατατροπώνουν τους Ισλαμιστές οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις

Πιο ειδικά οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί ανακατέλαβαν σήμερα από τους ισλαμιστές την πόλη Κόνα στο κέντρο της χώρας, με την επικουρία των Γάλλων, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Αμύνης και επιβεβαιώνουν κάτοικοι της περιοχής.

«Ο στρατός του Μαλί ανακατέλαβε την Κόνα με τη βοήθεια των στρατιωτικών δυνάμεων των εταίρων μας. Τώρα βρισκόμαστε εκείν», δήλωσε αντισυνταγματάρχης Ντιαράν Κονέ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Τοπικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως ο στρατός

εισήλθε στην πόλη, η οποία ανακατελήφθη χθες από τις δυνάμεις των ισλαμιστών που ελέγχουν τον βόρειο τομέα της χώρας.

Η προέλαση των ισλαμιστών, που επί εννέα μήνες κατέχουν τον βόρειο τομέα του Μαλί και επιζητούσαν επέκταση του ελέγχου τους και προς νότον, «σταμάτησε» σήμερα χάρις στην αντεπίθεση του στρατού της χώρας με την υποστήριξη των ξένων δυνάμεων, ανακοινώθηκε επίσης από στρατιωτικές πηγές.

«Η προέλαση των ισλαμιστών ανασχέθηκε από τον στρατό του Μαλί με την υποστήριξη των ξένων δυνάμεων. Θα συνεχίσουμε την επίθεση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο λοχαγός Ουμάρ Ντάου από το Μόπτι, στα κεντρικά της χώρας.

Η περιοχή του Μόπτι αποτελεί ένα από τα αιματηρότερα θέατρα συγκρούσεων ανάμεσα στον στρατό και τους ένοπλους ισλαμιστές, που είχαν εξαπολύσει μία επίθεση από τις θέσεις που διατηρούσαν επί εννέα μήνες στα βόρεια τμήματα της χώρας, με στόχο την κατάληψη περισσοτέρων εδαφών στα νότια της χώρας, που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Νωρίτερα ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς επεσήμανε πως η εμπλοκή των γαλλικών δυνάμεων στο Μαλί πραγματοποιήθηκε με τη μορφή «εναέριας επέμβασης».

«Εάν υπήρξε εναέρια επέμβαση; Ναι», δήλωσε ο Φαμπιούς κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, απαντώντας στην ερώτηση εάν πραγματοποιήθηκαν «γαλλικές εναέριες επιδρομές».

«Μας διαβιβάσθηκε, σε εμάς τη Γαλλία, ένα αίτημα για εναέρια και στρατιωτική υποστήριξη» από το Μαλί, επεσήμανε ο Φαμπιούς κατά την έναρξη της συνέντευξής του.

«Οι δυνάμεις του Μαλί βρίσκονται εκεί. Ζήτησαν την υποστήριξη της Γαλλίας. Η CEDEAO επίσης. Η Αφρικανική Ένωση ζήτησε την υποστήριξη αυτή. Όμως επί του παρόντος είναι οι Γάλλοι εκείνοι που παρέχουν υποστήριξη στις δυνάμεις του Μαλί», πρόσθεσε.

Δυνάμεις από τη Γαλλία, τη Σενεγάλη και τη Νιγηρία έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις στο πλευρό των δυνάμεων του Μαλί εναντίον των ισλαμιστών στο κέντρο της χώρας, είχε ανακοινώσει πρωτύτερα εκπρόσωπος των δυνάμεων της αφρικανικής χώρας.

Η γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε, την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την υποστήριξη του στρατού του Μαλί ενάντια στους ισλαμιστές αντάρτες, θα διαρκέσει για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.

«Η επιχείρηση αυτή, η οποία λαμβάνει χώρα εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, θα διαρκέσει όσο χρειαστεί», έγραψε σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό.

«Η εξέλιξη της κατάστασης δικαιολογεί την επίσπευση της εφαρμογής του ψηφίσματος 2085», πρόσθεσε αναφερόμενος σε ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα και αφορά στην ανάπτυξη μιας στρατιωτικής δύναμης υπό την ηγεσία της Αφρικής.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως συμμερίζεται τους στόχους της Γαλλίας στο Μαλί, όπου το Παρίσι έσπευσε να στηρίξει στρατιωτικά την αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων απέναντι στην προέλαση των ισλαμιστών.

«Λάβαμε υπ’ όψη μας το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μαλί είχε ζητήσει βοήθεια και ως εκ τούτου συμμεριζόμαστε τον στόχο της Γαλλίας να εμποδίσει τους τρομοκράτες να επωφεληθούν από ένα άβατο στην περιοχή», επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμι Βίετορ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης.

Ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμεαρ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «συμμερίζεται τον σκοπό» της Γαλλίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα να βοηθήσουν τη Γαλλία στη στρατιωτική της αποστολή στο Μαλί εναντίον των ισλαμιστών, με «επιμελητειακή υποστήριξη» και με την παροχή πληροφοριών που θα γίνει με τη συνδρομή και μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο αμερικανικός στρατός μελετά την πιθανότητα να παράσχει πληροφορίες, ανεφοδιασμό εν πτήση και άλλη υποστήριξη στις γαλλικές δυνάμεις», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Τόμας Μπόνι Γιάγι εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την απόφαση της Γαλλίας να επέμβει στρατιωτικά στο Μαλί, προκειμένου να απωθηθούν οι ισλαμιστές και για να προσφέρει υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

«Βρίσκομαι στους ουρανούς», δήλωσε ο Μπόνι Γιάγι, που είναι επίσης πρόεδρος του Μπενίν.

«Θα ήθελα πραγματικά, στο όνομα όλης της ηπείρου, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στη Γαλλική Δημοκρατία, στον πρόεδρό της, στην κυβέρνησή της, προς το σύνολο του γαλλικού λαού, γιατί μπόρεσαν να εκτιμήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης που κυριαρχεί σήμερα στο Μαλί και στη ζώνη της Δυτικής Αφρικής», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι το βόρειο Μαλί τελεί από τις αρχές του 2012 υπό τον έλεγχο ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων και έγινε προπύργιο της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQMI).

Ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν διακοπεί, οι μάχες άρχισαν εκ νέου αυτή την εβδομάδα, με τους ισλαμιστές να καταλαμβάνουν την Κόνα και να απειλούν ότι θα συνεχίσουν την επίθεση στο νότο.

Το Παρίσι ζήτησε από τους γάλλους πολίτες των οποίων “η παρουσία δεν είναι απαραίτητη” να αναχωρήσουν από το Μαλί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε αργά το βράδυ της Πέμπτης την “ταχεία ανάπτυξη” της διεθνούς δύναμης στο Μαλί, της οποίας η αποστολή θα διαρκέσει μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα