Τι «λαβράκια» κρύβουν οι πέντε λίστες που «χτενίζει» το ΣΔΟΕ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η έρευνα των διωκτικών αρχών που κάνουν «φύλλο και φτερό» τα ονόματα μεγαλοκαταθετών, ιδιοκτητών θαλαμηγών και ακινήτων στο Λονδίνο «κρύβει λαβράκια».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι αρχές –πέρα από την λίστα Λαγκάρντ-στην λίστα με τα 54.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που έβγαλαν την 3τία 2009-’11 στο εξωτερικό ποσά άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας.

«Ραβασάκια» από την Εφορία έλαβαν οι 24.000 από αυτούς, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι τα χρήματα που μετέφεραν σε τράπεζες της αλλοδαπής δεν

δικαιολογούνταν από τις φορολογικές δηλώσεις που είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια.

Μέχρι στιγμής εξ΄ όσων κλήθηκαν να περάσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα …περαιτέρω, μόλις 3.500 έχουν εμφανιστεί: Και όπως όλα δείχνουν οι περισσότεροι είναι εκείνοι που …ξέχασαν να δηλώσουν κάποια ποσά από πωλήσεις ακινήτων ή έκαναν λάθη στις δηλώσεις τους και καλούνται τώρα να κάνουν τροποποιητικές. Ουσιαστικά δηλαδή δικαιολογούν τα ποσά που έστειλαν στο εξωτερικό, με τους φοροφυγάδες σε μεγάλο βαθμό να παραμένουν άφαντοι.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπήκε λίστα από τράπεζα του Λιχτενστάιν που περιείχε τα ονόματα 4.257 καταθετών μεταξύ των οποίων και έλληνες.. Η λιστα του Λιχτενστάιν, μετά την λίστα Λαγκάρντ, αγνοήθηκε από τις ελληνικές αρχές για σχεδόν πέντε χρόνια, αλλά το ΣΔΟΕ ανέλαβε να ψάξει ένα προς ένα τα ονόματα που βρίσκονται σε αυτή:

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά σε αυτή την λίστα εντοπίστηκαν 17 «ελληνικοί» λογαριασμοί, αλλά ουσιαστικά ανήκαν σε αλλοδαπούς που είχαν δραστηριότητες στην χώρα μας. Τα σχετικά στοιχεία έχουν υποβληθεί στον οικονομικό Εισαγγελέα κ. Πεπόνη, ο οποίος και τα αξιολογεί.

Ενδιαφέρον έχει πάντως το ιστορικό αυτής της λίστας, την οποία την είχε αντιγράψει το 2006 σε CD υπάλληλος της τράπεζας LTG. Το 2007 οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες την αγοράζουν αντί ποσού 4,2 εκατ. €. Το 2008, ο τότε έλληνας υφυπουργός Οικονομικών υπόσχεται να κάνει αίτημα προς το Βερολίνο ώστε να περιέλθουν τα στοιχεία στις ελληνικές αρχές. Το 2010 γίνεται γνωστό πως η λίστα φτάνει στην Αθήνα.

Έλληνες μεγαλοκαταθέτες έχουν εντοπιστεί όμως και στο Λουξεμβρούργο, με το ΣΔΟΕ να έχει βάσιμες υπόνοιες ότι και εκεί κρύβονται τεράστια ποσά από «μαύρο ελληνικό χρήμα»:

Σε τράπεζες του Λουξεμβούργου έχουν εντοπιστεί τα ονόματα 4.000 καταθετών με “παχυλούς” τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι ελεγκτικές αρχές ξεκινούν εκτεταμένες διασταυρώσεις για να διαπιστώσουν εάν αυτά τα ποσά μπορούν να δικαιολογηθούν. Από το ΣΔΟΕ πάντως χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών και για αυτή την λίστα, λέγοντας πως οι έλληνες που περιλαμβάνονται στην λίστα Λουξεμβούργου «είναι αισθητά λιγότεροι από τους 4.000. Και από αυτούς πρέπει να ελέγξουμε ποιοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που κατείχαν».

Άνθη φοροδιαφυγής δεν αποκλείεται να υπάρχουν και σε μία ακόμη λίστα με έλληνες που διαθέτουν θαλαμηγούς, με τα σχετικά στοιχεία να έχουν σταλεί από τις ολλανδικές αρχές:

Η λίστα αυτή έχει τα ονόματα και τις διευθύνσεις 104 ελλήνων ιδιοκτητών πολυτελών σκαφών με έδρα την Ολλανδία. Η αξία τους ξεκινά από 500.000 € και φτάνει μέχρι και 4 εκατ. €..

Οι Ολλανδοί έχουν στείλει στην Αθήνα ακόμη και τα παραστατικά αγοράς και τις άδειες των σκαφών, προκειμένου να ΣΔΟΕ να αναλάβει δράση για να εντοπίσει πόσα από αυτά αγοράστηκαν με «βρώμικο» χρήμα. Αυτή την στιγμή το μηχανογραφικό κέντρο του υπουργείου Οικονομικών έχει αναλάβει να «τσεκάρει» τις φορολογικές τους δηλώσεις και να διαπιστώσει εάν δικαιολογούν τις αγορές που έκαναν.

«Καταφύγιο» σε ακριβά σπίτια στο Λονδίνο φαίνεται πως βρήκαν, αρκετοί επιχειρηματίες, πολιτικοί, γιατροί και δικηγόροι και άλλοι επαγγελματίες που -σύμφωνα με πληροφορίες- ελέγχονται για το εάν τα εισοδήματα που δήλωναν δικαιολογούν τις αγορές ακινήτων που έκαναν στην βρετανική πρωτεύουσα:

Η λίστα που έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές αρχές έχουν τα ονόματα 600 ελλήνων που αγόρασαν σπίτια στο Λονδίνο, τα οποία κόστισαν από 100.000 € έως και 3 εκατ. €.

Εδώ η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αφού ακόμη οι αρχές βρίσκονται σε αναζήτηση στοιχείων προς διασταύρωση ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αγορές ακινήτων στην βρετανική πρωτεύουσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα