Μα, κανόνι….καλοκαιριάτικα!

Βουτιές. Πολλές βουτιές και μακροβούτια. Και παγωμένο φραπέ σκέτο. Πώς αλλιώς να αντιδράσεις στην κεραμίδα που σε χτύπησε κατακαλόκαιρο!

Το καλύτερο μας το φύλαγαν για το τέλος. Ποιοι; Οι συνήθεις ύποπτοι . Η είδηση κυκλοφόρησε σε λιμάνια, πλατείες και ξαπλώστρες.

Η Ελλάδα …φαβορί για χρεοκοπία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν το καθήκον τους.

Οι καταγάλανες παραλίες και οι πολυπόθητες ξαπλώστρες σε κοσμοπολίτικες παραλίες

, έδωσαν τη θέση τους σε πικρόχολα σχόλια. Πρώτη σε επικινδυνότητα για χρεοκοπία η Ελλάδα. Μπα, μάλλον πρωταπριλιάτικο αστείο μοιάζει. Μα, το λένε οι αξιόπιστοι οίκοι!

Είμαστε σε χειρότερη μοίρα από την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Λίγο καλύτεροι από τους Ουκρανούς που βυθίζονται στα δικά τους. Όχι, μην αρχίσετε να πανηγυρίζετε. Δεν μιλάμε για Μέσι και Ρονάλντο. Ούτε καν για την ουκρανική Σαχτάρ δεν γίνεται κουβέντα.

Την ώρα που φτιάχνουμε βαλίτσες και ψάχνουμε τα βατραχοπέδιλα , σκάει σαν αστροπελέκι, η είδηση. Τα ψάθινα καπέλα αδυνατούν να προφυλάξουν τα κεφάλια μας. Μπερδεύεσαι με το σκύλο και τρέχεις για ντους με το λάστιχο της βεράντας. Άκου, οι χειρότεροι της χρονιάς! Πώς να φύγεις διακοπές; Σαν μετεξεταστέος που σου στέρησαν την ανεμελιά. Σου πήρανε το καλοκαίρι.

Η είδηση έσκασε εκεί που δεν το περίμενες. Ή μάλλον, άλλα περίμενες.

Χρυσές αμμουδιές και μαγικά δειλινά, αποσπούν την προσοχή σου.

Υποψήφια για χρεοκοπία η Ελλάδα. Όχι, δεν το λέει η Αντιπολίτευση. Ο οίκος Black Rock , τοποθετεί τη χώρα μας στην πρώτη θέση παγκοσμίως, υποψήφια για χρεοκοπία. Τι μας έδωσε την πρωτιά; Μα, η πολιτική αστάθεια. Και πού πήγε η περιβόητη ανάπτυξη;

Η Ελλάδα φαβορί για χρεοκοπία. Αργεντινή θα γίνουμε. Η αλήθεια είναι ότι η συμπαθής χώρα είναι μόλις στην 6η θέση υποψήφια για χρεοκοπία. Το μακρύ τανγκό της Αργεντινής με τη χρεοκοπία κράτησε χρόνια και κατάφερε να εξαθλιώσει τη μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση της χώρας αντιστάθμισε την έλλειψη επενδύσεων εν μέρει επιβάλλοντας φόρους ή τυπώνοντας νόμισμα. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε 20%, η ανεργία εκτοξεύτηκε . Συνέπεια της κρίσης και της μακροχρόνιας ύφεσης είναι η μαζική μετανάστευση της μεσαίας τάξης.

Λίγες μέρες πριν την καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουλίου , οπότε θα αντιμετωπίσει μια νέα χρεοκοπία αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της, η Αργεντινή υπέβαλε νέο αίτημα στον δικαστή της Νέας Υόρκης για την αναστολή εκτέλεση της απόφασης. Τρομακτικό; Σιγά το πράγμα! Υπάρχουν και χειρότερα. Σύμφωνα με τον οίκο, είμαστε οι πιο αφερέγγυοι.

, θα πει με στόμφο η θεία Νίτσα. θα συμπληρώσει με στοχασμό, χαζεύοντας το νεαρό ζευγάρι Ισπανών που φωτογραφίζεται στο Σύνταγμα.

Γέμισαν τουρίστες οι παραλίες και τα νησιά μας. Ούτε ταράτσα, ούτε αποθήκη, ούτε εκατοστό ανοίκιαστο. Το σουβλάκι ,η χωριάτικη και ο φραπέ γράφουν το δικό τους success story.. Παγωμένο καρπούζι με φέτα και ολόγεμο φεγγάρι με ρακί και τσίπουρα. Πανηγύρια με βιολιά . Δεκαπενταύγουστος.

> Εδώ, ο τζίτζικας σκάει και αυτοί το χαβά τους. Το ΔΝΤ και η παρέα του.

, θα πει η θεία Νίτσα σε άπταιστα Ελληνικά και θα την κατάλαβαν ακόμη και οι πέτρες.

,αναφωνούν οι τουρίστες ,νιώθοντας τα κύματα νοσταλγίας στο πρόσωπο της. Το μεσογειακό καλοκαίρι ανήκει στον απολεσθέντα παράδεισο. Μα, που πήγε η κάψα του καλοκαιριού και η αλμυρή γεύση του δειλινού.

Πώς ενώνονται γενιές και άνθρωποι; Οι ντόπιοι τουρίστες δίπλα στους αλλοδαπούς. Προσκυνητές γεύσεων και αισθήσεων με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Τα ελληνικά καλοκαίρια όπως δεν τα δείχνουν οι τουριστικοί οδηγοί και οι φωτογράφοι μόδας. Το καλοκαίρι όπως το ζουν οι άνθρωποι. Αρχαίες κολώνες δίπλα στην άμμο και μεσαιωνικά σοκάκια σμιλεμένα με πέτρα και μεράκι.

Η κρίση γεννά θύματα. Καταστρέφει κοινωνίες και ανθρώπους. Και, ναι, χαίρεσαι αληθινά όταν βλέπεις ότι η Ευρώπη αντιδρά. Οι άνθρωποι επιτέλους κινούνται. >, γράφουν στην ``Ύστατη Έκκληση``, 250 Ισπανοί διανοούμενοι, επιστήμονες, από όλα τα κόμματα της Αριστεράς, σοσιαλιστές, ακτιβιστές , ένα ευρύ κίνημα που άνοιξε ένα μονοπάτι σκέψης, προβλημάτισε , έβαλε τις βάσεις για να σκεφτούν οι Ισπανοί εθνικά, πολιτισμικά, οικουμενικά..

Το παρήγορο είναι ότι η κοινωνία κινείται. Και όπως επισημαίνουν οι Ισπανοί

Keywords
Τυχαία Θέματα