ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΝΤΙ – ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

17:05 3/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Την διαπίστωση ότι «η Ευρώπη δεν κινείται πολύ καλά σε ότι αφορά την ανάπτυξη», εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, σε δημόσια συζήτησή του με τον Νομπελίστα της οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Από την μεριά του, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, υπογράμμισε ότι «η πολιτική λιτότητας, από μόνη της, δεν πρόκειται να αποφέρει αποτελέσματα».

«Η Ευρώπη αφιερώνει μεγάλη ενέργεια στην οικοδόμηση των θεσμών που δεν διαθέτει. Κάτι που, δυστυχώς, βραχυπρόθεσμα, μπορεί να μην οδηγήσει σε ανάπτυξη» δήλωσε ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός προσθέτοντας, αναφερόμενος στην Ιταλία, ότι ανάπτυξη δεν θα

μπορέσει να επιτευχθεί σύντομα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, η ανεργία των ιταλών νέων άγγιξε το 36%.

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος τόνισε ότι «η πολιτική λιτότητας, αν δεν συνοδευτεί από άλλες παρεμβάσεις, δεν θα μπορέσει να βοηθήσει την Ευρώπη να ανακάμψει, αλλά, αντιθέτως, να χειροτερέψει την κατάσταση. Και αυτό αποδεικνύεται από το ότι καμία μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία δεν ανέκαμψε σύντομα, μόνο με την συνταγή της λιτότητας».

«Η κατάσταση, με αυτά τα δεδομένα, θα χειροτερέψει”, δήλωσε ο αμερικανός οικονομολόγος και συμβούλεψε τον Μόντι να μην επικεντρωθεί τόσο στην περικοπή των δημοσίων δαπανών, αλλά στην αύξηση των αποδοχών των πολιτών, ώστε να μπορέσουν να συντηρηθούν οι δαπάνες.

«Είναι η ανεργία που όταν αυξάνεται παράγει έλλειμμα, και όχι το αντίθετο», υπογράμμισε  ο Στίγκλιτς.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα