ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

16:05 3/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Με ξέφρενο ρυθμό αυξάνεται η βία εναντίον δημοσιογράφων και τα στοιχεία είναι συνταρακτικά αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις αρχές του 2012 ένα δημοσιογράφος χάνει τη ζωή του κάθε πέντε ημέρες, όπως καταγγέλλει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τύπου.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), η βία εναντίον δημοσιογράφων καθώς και των πολιτών που δημοσιογραφούν μέσω του διαδικτύου κλιμακώνεται.

Όπως αναφέρει η οργάνωση συνολικά 21 δημοσιογράφοι και 6 πολίτες που δημοσιογραφούν στο διαδίκτυο

έχασαν τη ζωή τους από τις αρχές του 2012.

Μάλιστα η οργάνωση δημοσιεύει έναν κατάλογο οργανισμών και αρχηγών κρατών που χαρακτηρίζει «διώκτες της ελευθερίας της πληροφόρησης».

Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται σε εμπόλεμες ζώνες όπως η Σομαλία και η Συρία, αυτό σημαίνει ότι βρίσκει το θάνατο «ένας κάθε πέντε ημέρες» τονίζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δημοσιεύουν επίσης έναν επικαιροποιημένο κατάλογο των «διωκτών της ελευθερίας της πληροφόρησης», και επισημαίνουν ότι παρότι δικτάτορες όπως ο Καντάφι στη Λιβύη ή ο Αλι Αμπντάλ Σάλεχ στην Υεμένη έπεσαν έπειτα από τις λαϊκές εξεγέρσεις ο αριθμός των εχθρών της ελεύθερης πληροφόρησης δεν μειώθηκε.

Στον κατάλογο που δημοσιοποίησε η οργάνωση περιέχει 41 ονόματα αρχηγών κρατών και οργανώσεων. Ανάμεσά τους είναι η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία,  το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αίγυπτο, αλλά και ο Βλαντιμιρ Πούτιν.

Ως θλιβερή επιβεβαίωση των διαπιστώσεων από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, έρχεται σήμερα η είδηση της δολοφονίας ενός Σομαλού δημοσιογράφου.

Πρόκειται για το Φαρχάν Τζιμίς Άμπντουλ, ο οποίος εργαζόταν σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό στο Πούντλαντ, περιοχή που  έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της, δολοφονήθηκε από ένοπλους μασκοφόρους μια ημέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου.

Είναι ο πέμπτος δημοσιογράφος ο οποίος βρίσκει το θάνατο στη χώρα από την αρχή της χρονιάς και σύμφωνα με την RSF, η Σομαλία είναι η χώρα της Αφρικής όπου καταγράφονται οι περισσότεροι θάνατοι δημοσιογράφων στην ήπειρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα