Κρίσιμη συνάντηση τραπεζών – τρόικας

09:21 1/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Νέο κύκλο επαφών θα έχουν σήμερα οι εμπορικές τράπεζες με τους εκπροσώπους της τρόικας όπου θα συζητήσουν τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις, την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και την ανακεφαλαιοποίηση.

Στις επαφές αυτές το ζήτημα της ανανκεφαλαιοποίησης δεν θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή αλλά σίγουρα θα τεθεί. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι τα περιθώρια αλλαγών στο νόμο είναι περιορισμένα και κρατούν μικρό καλάθι. Όπως εκτιμούν το

πιθανότερο είναι να δοθεί μια χρονική παράταση 1-2 μηνών για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου –δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου- ωστόσο θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο αλλαγών στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Χωρίς να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των αρνητικών καθαρών θέσεων, υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών, θα είναι πολύ δύσκολη η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου οι τράπεζες βρίσκονται με αρνητικά ιδία κεφάλαια που σε επίπεδο τράπεζας το νούμερο διαμορφώνεται σε -8,1 δις. ευρώ ενώ σε επίπεδο ομίλου σε -4,5 δισ. ευρώ. Τα νούμερα αυτά αναμένεται να αναρριχηθούν σε υψηλότερα επίπεδα με τα αποτελέσματα του 2012.

Στην κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες ζητούν οι αυξήσεις κεφαλαίου να πραγματοποιηθούν σε δυο …δόσεις. Την πρώτη θα καλύψει το δημόσιο βάζοντας τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να καλυφθούν οι αρνητικές καθαρές θέσεις ενώ στη δεύτερη αύξηση θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες οι οποίοι θα καταβάλουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζουν ότι ο νόμος έχει ψηφιστεί από το κοινοβούλιο και για να αλλάξει δεν απαιτείται μόνο η σύμφωνη γνώμη της τρόικας αλλά και του κοινοβουλίου. «Το να αλλάξει σε αυτή τη συγκυρία ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση με την ψήφιση πρόσθετων κινήτρων για τους ιδιώτες μετόχους φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο» σημειώνουν. Ωστόσο και η τρόικα έχει απορρίψει τους προηγούμενους μήνες διάφορες εναλλακτικές που είχαν προταθεί από τις τράπεζες θεωρώντας ότι αποτελούν διακριτική μεταχείριση υπέρ των ιδιωτών μετόχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα