Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για την πρόταση δυσπιστίας

Η συζήτηση εξελίσσεται με ομιλίες βουλευτών και υπουργών.

Ευάγγελος Βενιζέλος

«Πράξη θεσμικά ακραία, πολιτικά αμήχανη και εθνικά ανεύθυνη», χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως πρόκειται για ομολογία του πολιτικού του αδιεξόδου.

Ο κ. Βενιζέλος

επισήμανε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί ακραία και απροκάλυπτη υπονόμευση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αφού – όπως είπε – κατατέθηκε την ώρα της διαπραγμάτευσης που πάμε να επιβεβαιώσουμε την είσοδό μας στο τελικό στάδιο της οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο και λίγο πριν την Προεδρία της ΕΕ κατά την οποία η χώρα μας έχει την ευκαιρία να μετέχει στο ευρώ με όρους θεσμικής ισοτιμίας κι όχι ως φτωχός συγγενής.

«Τώρα που πρέπει να σταλεί μήνυμα σταθερότητας και αισιοδοξίας κι ενώ το ζητούμενο είναι η συσπείρωση του συνταγματικού τόξου κατά του ναζισμού και του φασισμού, έχουμε μία πράξη που αντιπαρατάσσει το επικίνδυνο αμάγαλμα της λεγόμενης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την ταύτισή του με τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου, το ΚΚΕ ψηφίζει διαφοροποιούμενο και καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την όσμωση εξ αντικειμένου με την ΧΑ» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανέφερε εξάλλου, η πρόταση μομφής έγινε γιατί απέτυχε η στρατηγική της εφόδου, ενώ ως άλλη επιδίωξη ο κ. Βενιζέλος διείδε την «επιδίωξη τεχνητής πόλωσης σε μεσαία εκλογικά επίπεδα η οποία οφείλεται στον εκλογικό νόμο» για να πει πως ματαιοπονούν όσοι θέλουν να στήσουν τεχνητό σκηνικό πόλωσης. Υπογράμμισε ότι δεν συγκροτείται εθνικό μέτωπο σταθερότητας και προοπτικής χωρίς την κεντροαριστερά της ευθύνης, χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε δε πως κ. Κουβέλης προσχώρησε σε αυτή την άποψη μόνο που δεν υπάρχει πόλος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας πόλος είναι η κυβέρνηση και εκεί είναι και το ΠΑΣΟΚ. «Κι εκεί θα έπρεπε να είστε κι εσείς, οι δυνάμεις της ευθύνης» είπε προς την ΔΗΜΑΡ.

Σχετικώς με την θέση «παρών» που επιλέγεται ως κοινοβουλευτική πρακτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Επειδή εμείς λέμε όχι στον τυχοδιωκτισμό κάποιοι έχουν την πολυτέλεια του αμφιρρέποντος λόγου. Παρών που; Στο πλαίσιο που διαμορφώνουμε εμείς».

Απευθυνόμενος ο κ. Βενιζέλος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως περιμένει εδώ και 25 μέρες την πρόταση για τα Ναυπηγεία και τα υποβρύχια και «προειδοποίησε» τον «υπεύθυνο αρχηγό του κόμματος» ότι η πράξη του συκοφάντη είναι άτιμη πράξη. «Σας περιμένω να έρθετε, να μιλήσουμε για εξυπηρέτηση συμφερόντων για κίνητρα, για το τι επιδιώκουν αυτοί που σας καθοδηγούν σε αυτή την συκοφαντική εκστρατεία. Ελάτε να δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος στο θέμα αυτό. Σας είπα πως ίσως ήρθε η ώρα να καταθέσουμε εμείς μια πρόταση για εξεταστική για συνωμοσίες και γκρίζα παιχνίδια με επιχειρηματικά συμφέροντα, με πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών με πολύ συγκεκριμένα ΜΜΕ. Γιατί υπάρχει και ο έλεγχος του κοινοβουλίου στο οργανωμένο λαθρεμπόριο πολιτικής επιρροής. Υπάρχουν άνθρωποι συνδεδεμένοι με πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρηματικά και άλλα που κινούνται πολύ κοντά σας» ανέφερε.

Σχετικώς με τα χθεσινά γεγονότα έξω από την ΕΡΤ ο κ. Βενιζέλος είπε πως και μόνο που οργανώθηκε ένα σόου από τις επτάμισυ μέχρι τις οκτώμισυ, σε τηλεοπτικό χρόνο δηλαδή, τα λέει όλα.

Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η κυβέρνηση «εμείς», θέτουμε το ζήτημα των ευθυνών της τρόικας, που είναι πρόβλημα των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίοι υποβαθμίζονται οικιοθελώς. «Η κυβέρνηση τελεί υπό προγραμματική σύμβαση, έχει την πλήρη αίσθηση του περιεχομένου του και κυριαρχεί η συνείδηση της ευθύνης γιατί ξέρουμε ότι εμείς σηκώνουμε μια ιστορική πρόκληση», είπε για να καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι κόμμα συγκυρίας και όχημα διαμαρτυρίας».

Τέλος ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε νέα μέτρα λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι σε περικοπές μισθών και συντάξεων, ναι στο κύμα των διαρθρωτικών αλλαγών» και επισημαίνοντας ότι για την φόρο των ακινήτων στην κυβέρνηση γίνεται εσωτερική διαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθούν κοινωνικά δίκαιες.

Μίνι διάλογος Βενιζέλου-Κουβέλη για την κεντροαριστερά

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Βενιζέλου, πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για να σχολιάσει την αναφορά του σχετικώς με τους δύο πόλους. Θέλω να αναγνωρίσω στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το δικαίωμα όταν αναφέρεται στους πόλους να συναριθμείται με τη ΝΔ στον ίδιο πόλο. Ιδιαίτερα μετά την προγραμματική συμφωνία. Αλλά έτσι δεν γίνεται η κεντροαριστερά, σχολίασε ο κ. Κουβέλης.

«Υπάρχουν πολλοί πόλοι. Υπάρχει ο πόλος που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλουμε τον πόλο της κεντροαριστεράς της ευθύνης. Υπάρχει ένας άλλος πόλος επί του οποίου οχούμενος εισήλθε στα Ιεροσόλυμα ο Κύριος. Εμείς σταυρωθήκαμε. Πολύ. Υπερβολικά πολύ ως ΠΑΣΟΚ και δημοκρατική παράταξη. Έρχεται και η ανάσταση κύριε Κουβέλη», ανταπάντησε ο Ευ. Βενιζέλος.

Φώτης Κουβέλης

«Παρών» δήλωσε στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση τόσο σε ΝΔ όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κουβέλης, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι «δεν εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα».

«Δεν επιθυμούμε την όξυνση, την επιβολή νέων μέτρων, δεν επενδύουμε στην καταστροφή είμαστε μέρος της αποτροπής επιβολής νέων μέτρων. Πολιτική σταθερότητα σημαίνει να διεκδικείς αλλαγές στο πρόγραμμα που όπως και οι ίδιοι εμπνευστές του ομολογούν ότι έχει αποτύχει. Πολιτική σταθερότητα σημαίνει να υποστηρίζεις τα ίδια εντός και εκτός Ελλάδος και να μην λειτουργείς για εκλογική πελατεία», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης, έκανε λόγο για «δεξιά και αριστερή ανωριμότητα» για σουρεαλισμό και αποκοπή από τις αγωνίες του Έλληνα ενώ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα δώσει τη μάχη για να μην επιβληθούν νέα μέτρα.

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε ο κ. Κουβέλης, η πρόταση βοηθά τη ΝΔ καθώς η συγκρότηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει μεν ρήγματα αλλά δεν διαρρηγνύει τη συνοχή της ενώ είναι έξω από την πορεία των συζητήσεων με την πιθανότητα επιβολής νέων δυσβάσταχτων μέτρων.

Ακόμα, υποστήριξε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση «έχασε ένα κοινοβουλευτικό όπλο μπροστά στην πιθανότητα να έρθουν νέα μέτρα, για επικοινωνιακούς λόγους χαρακτηρίζοντας την πρόταση κίνηση τακτικισμού.

«Πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες και ψευτοδιλήμματα θα μας αναγκάσουν να συστοιχηθούμε πίσω τους» ανέφερε ο κ. Κουβέλης ενώ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό σημείωσε:

«Είναι αυτονόητο ότι ίδια πολιτική χωρίς αλλαγές δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε αδιέξοδο μονόδρομο».

Ο κ. Κουβέλης, μίλησε ακόμα για «πλάνη όσων πιστεύουν ότι μπορούν με τακτικισμούς να εξαπατήσουν την ελληνική κοινωνία», τονίζοντας ότι οι Έλληνες έχουν απορρίψει τέτοιες λογικές και απευθυνόμενος τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στη πόλωση.

«Το πολιτικό αδιέξοδο που οδηγείτε τη χώρα δεν θα επιτρέψουμε να γίνει μονόδρομος. Ψηφίζουμε «παρών» αυτή είναι μια υπεύθυνη στάση και δεν συνιστά υπεκφυγή γιατί δεν το χρειάζονται οι πολίτες. Δηλώνουμε «παρών» και στον αγώνα για να αλλάξει η πολιτική και για να μην ληφθούν άλλα μέτρα.

Ευρισκόμενοι σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση δεν παραγνωρίζουμε όμως ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας. Καλούμε όλους όσους θέλουν να αλλάξουμε την χώρα πραγματικά σε συμπαράταξη», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Αλέκα Παπαρήγα

Σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν σκοπεύουμε να δώσουμε χέρι βοηθείας ούτε στα αστικά κόμματα ούτε στις ιμιτασιόν λύσεις».

Αναφερόμενη ειδικότερα στον δικομματισμό, ανέφερε ότι «δικομματισμός και διπολισμός είναι να στριμώχνεται ο λαός από την μια μέσα από την τρομοκρατία και από την άλλη μέσα από την αυταπάτη και να μην αλλάζει τίποτα παρά μόνο να αλλάζει η κυβέρνηση.

«Καταλαβαίνετε έτσι», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, «γιατί αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση. Όσο ο λαός είναι στην αντιπολίτευση θα είμαστε και εμείς στην αντιπολίτευση».

Και η κ. Παπαρήγα συνέχισε λέγοντας:

«Δεν θέλουμε κυβέρνηση του ΚΚΕ και των συμμάχων του αλλά κυβέρνηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Δύο βασικές προτάσεις κυριαρχούν στη σημερινή Βουλή. Η αυθεντική πρόταση του φιλελεύθερου πόλου για φιλελεύθερη ανάπτυξη και η ιμιτασιόν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για φιλολαϊκή ανάπτυξη. Όμως και οι δύο είναι στο ίδιο στρατόπεδο. Σε αυτή την ανάπτυξη θα επιβιώσουν οι καρχαρίες», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Τέλος. αναφερόμενη στο θέμα του πλεονάσματος η κ. Παπαρήγα σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Τι πλεόνασμα μας έχουν βάλει μέσα στο τάφο. Αυτό που λένε ότι θα μοιράσουν για την αποκατάσταση των αδικιών είναι ψίχουλα για ένα ελάχιστο μέρος του πληθυσμού».

Γιάννης Στουρνάρας – Υπουργός Οικονομικών

Δεν υπάρχει δικαιότερος φόρος από το φόρο ακινήτων, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας απόψε στη Βουλή. Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει το 80% της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το υπόλοιπο 20% που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα ως το 2016, δεν θα προέλθει από οριζόντια μέτρα, υποστήριξε. Θα προέλθει από την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μετά από 6 χρόνια ύφεσης. Από τη φορολογική συμμόρφωση, τις στοχευμένες περικοπές δαπανών, την αναδιάρθρωση και εξυγίανση οργανισμών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τις διαρθρωτικές προσαρμογές, την άρση των ποικίλων εμποδίων στην λειτουργία του ανταγωνισμού, τις ιδιωτικοποιήσεις όπως είπε.

Κάνοντας απολογισμό της οικονομικής πολιτικής, ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση έχουν γίνει τεράστια βήματα και τα αποτελέσματα, όπως είπε, δίνουν τη δυνατότητα καλύτερης διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Στουρνάρας, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για απαξίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έλαβε υπόψη της πως βρεθήκαμε στη χειρότερη κρίση από το 1929 και σταθήκαμε στα πόδια μας.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας από τις ΗΠΑ έκανε λόγο για την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποιοι μέσα στο κόμμα του που τον αμφισβητούν.

Αναρωτήθηκε ταυτόχρονα, «μήπως γι’ αυτό έκανε την πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ;» και σημείωσε πως οι απειλές προς τους επενδυτές δεν συμβαδίζουν με την πολιτική παραμονής στην Ευρωζώνη. «Ευαγγελίζονται την ακύρωση του προγράμματος που είναι η βασική πηγή ξένων επενδύσεων – και απειλούν τους επενδυτές. Αυτά δεν είναι συνεπή με την παραμονή στην ευρωζώνη» παρατήρησε ο κ. Στουρνάρας.

Γιάννης Βρούτσης – Υπουργός Εργασίας

Την πεποίθηση ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος θα χαρακτηρίσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως τα δύο κόμματα που στήριξαν την Ελλάδα και την πήγαν ένα βήμα μπροστά», εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός αναφερόμενος στο κοινωνικό κράτος, υπογράμμισε πως αναγνωρίζει την ευαισθησία όλων όσων αναφέρονται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, τους ανέργους, εκείνους που βρίσκονται σήμερα σε κοινωνικό αποκλεισμό ή βρίσκονται στο όριο αυτού. Ωστόσο δεν πρόκειται, όπως τόνισε, να παραχωρήσουμε στους άλλους το μονοπώλιο στο αίσθημα ευαισθησίας. Όπως είπε όμως, «το να μοιράσεις κίβδηλες υποσχέσεις είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι αυτό που κάνει η κυβέρνηση». Εμείς δεν είμαστε παρατηρητές αλλά παρεμβαίνουμε και αλλάζουμε το κράτος, δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είπε ότι γίνεται πραγματικότητα και στη χώρα μας το 2014 θα εφαρμοστεί σε δύο περιοχές της χώρας με στόχο να εφαρμοστεί καθολικά το 2015. Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά το νοικοκύρεμα στο κοινωνικό ασφαλιστικό, οι εξοικονομήσεις πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Ξεχωριστή αναφορά επεφύλασσε στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ για τις μαϊμού συντάξεις, την ΕΡΓΑΝΗ για τις προσλήψεις και απολύσεις, το πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ. Ειδικά για το ΑΤΛΑΣ είπε ότι το υπουργείο Υγείας θα παραδώσει τους Έλληνες ασφαλισμένους, άμεσα και έμμεσα μέλη, στο υπουργείο Εργασίας. Ανέφερε εξάλλου ότι «στα μέσα του 2014 οι μισοί Έλληνες θα δουν το ασφαλιστικό τους βιογραφικό και το 2015 θα μπορούν να το δούνε όλοι» και ότι επιχειρείται να περάσουν στο σύστημα 144 δισ. ασφαλιστικές ώρες.

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση βουλευτών και υπουργών την Κυριακή στη διάρκεια της συζήτησης.

Keywords
φώτης κουβέλης, γιάννης στουρνάρας, αλέξης τσίπρας, βενιζελος, συριζα, μνημονιο, καμμενος, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, οφείλεται, νεα δημοκρατια, δημαρ, μμε, ΕΡΤ, νέα, ανάσταση, σημαίνει, βουλη, στουρναρας, ελλαδα, αναδιαρθρωση, τσιπρας, ηπα, εργανη, κινηση στους δρομους, βιογραφικο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, μνημονιο 2, ανεξαρτητοι ελληνες, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, γιάννης στουρνάρας, αλέξης τσίπρας, φώτης κουβέλης, αλεκα παπαρηγα, κομματα, αποτελεσματα, κουβελης, υπουργειο εργασιας, βημα, ηπα, θεμα, ιεροσολυμα, μμε, νεα μετρα, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, ωρα, ανάσταση, ασφαλιστικο, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, εκτιμηση, εμμεσα, εξυπηρετηση, επρεπε, ερθετε, ερχεται, ιδια, ιδιο, ιμιτασιον, κυβερνηση, κυμα, κινηση, κυριε, κομμα, λειτουργια, λογο, οφείλεται, οχημα, παμε, πηγη, προσληψεις, συγκεκριμενα, συζητηση, σοου, υπουργειο υγειας, φορολογικη, φτωχος, χερι, ωρες, βηματα, δικαιωμα, εξεταστικη, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κυριακη, μπροστα, ποδια, σημαίνει, θελω να, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα