Έρχονται συλλήψεις μεγαλογιατρών για μίζες 18 εκατ. ευρώ

Μίζες εκατομμυρίων, μεγαλογιατροί, διευθυντές νοσοκομείων και ένα σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια εταιρία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η υπόθεση της αμερικανικής εταιρίας Johnson & Johnson , απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη από το 2010.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» και τα στοιχεία της δικογραφίας η εταιρία, έδωσε μίζες τουλάχιστον 18 εκατ. ευρώ από το 1998 έως και το 2006 προκειμένου να προωθήσει δικά της ορθοπεδικά υλικά, ή της θυγατρικής της DePuy International.

Γιατροί

φέρονται να διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου, μέσα από ένα πολύπλοκο δίκτυο off shore εταιριών.

Οι γιατροί λάμβαναν χρήματα προκειμένου να προωθούν μέσω χειρουργικών επεμβάσεων ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ορθοπεδικά είδη και υλικά της εταιρείας.

Ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας αναμένεται να στείλει κλήσεις σε τουλάχιστον εννέα μεγαλογιατρούς ενώ διερευνά τη συμμετοχή και άλλων συναδέλφων τους. Ο κ. Γεωργουλέας συνένωσε τρεις σχετικές δικογραφίες που εκκρεμούσαν στη δικαιοσύνη ενώ παράλληλα επέκτεινε την ποινική δίωξη, ζητώντας να προστεθεί και το κακούργημα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, που αφορά την υπερκοστολόγηση κατά 35% του ιατρικού υλικού, χρήματα που μετακυλίονταν στους φορολογούμενους, προκειμένου να υπερκαλύπτονται τα ποσά που δίνονταν ως μίζες.

Ο κύκλος των κατηγορουμένων αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, καθώς κλήσεις για απολογία θα σταλούν σε τουλάχιστον δύο Έλληνες επιχειρηματίες, που προωθούσαν τα συγκεκριμένα ορθοπεδικά είδη, καθώς και σε στελέχη τουλάχιστον επτά εταιρικών συμβούλων, οι οποίοι φέρονται ότι λειτουργούσαν ως μεσάζοντες για το μοίρασμα της μίζας μεταξύ της ξένης πολυεθνικής και των νοσοκομείων.

Στο στόχαστρο του ανακριτή έχουν μπει επίσης μέλη διοικήσεων νοσοκομείων του ΕΣΥ ενώ διερευνάται και η εμπλοκή στελεχών του υπουργείου Υγείας εκείνης της περιόδου.

Ήδη στην Αμερική η εταιρία προχώρησε σε συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να καταβάλει 70 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα για χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων. Οι εξελίξεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα