Διαπιστώσεις και τεχνάσματα

Είναι φανερό ότι σύσσωμη η κυβέρνηση εκτελεί την εντολή του κ. Σαμαρά: να «κλείνουν» όλα τα ανοικτά ζητήματα ενόψει της άφιξης της Τρόικας τον Σεπτέμβριο.

Εξ ου και το «γκάζωμα» στους τομείς της παιδείας, της υγείας, με τις λίστες των διαθέσιμων για απόλυση να κλειδώνουν καθώς δρομολογούνται οι επόμενες, για το τέλος της χρονιάς. Το καινούργιο είναι ο τρόπος επικοινωνίας της κυβέρνησης: τα μέλη της δεν κάνουν πλέον καμία προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αναποτελεσματικά, από οικονομικής άποψης και καταστροφικά, από

κοινωνικής, μέτρα.

Αντιθέτως. Μοιάζουν σαν να έχουν απελευθερωθεί και πλέον εμφανίζουν όλες τις καταστροφικές αποφάσεις σχεδόν ως φυσιολογικές, επιβεβλημένες εκ των πραγμάτων. Παράλληλα, όταν η πραγματικότητα τους διαψεύδει, σπεύδουν να… αλλάξουν την πραγματικότητα, αντικαθιστώντας την με μια άλλη, πιο… βολική, που να επαληθεύει δηλαδή τις κυβερνητικές βλέψεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, που σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ανακοίνωσε ότι η ανεργία στη χώρα μας δεν υπερβαίνει το… 13% καθώς το υπόλοιπο 14% είναι, κατά τη γνώμη του, πλασματικό, με την έννοια ότι σε αυτό εντάσσονται άνθρωποι που δουλεύουν με καθεστώς «μαύρης εργασίας». Καταρχήν είναι εξοργιστική η τόσο χαλαρή παραδοχή εκ μέρους ενός υπουργού οικονομικών ευρωπαϊκής χώρας ότι μπορεί να υφίσταται τέτοιο υψηλό ποσοστό «μαύρης εργασίας». Δεύτερον, δεν είναι η πρώτη φορά που προκλητικά ο κ. υπουργός αγνοεί την… ατίθαση πραγματικότητα, η οποία διαψεύδει την κυβερνητική πολιτική.

Στις αρχές του Αυγούστου, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, δήλωνε ότι δεν ανησυχεί για τίποτε: ούτε για το δημοσιονομικό κενό, ούτε για τις ιδιωτικοποιήσεις, ούτε για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε για τις εκλογές στη Γερμανία.

Καμία όμως από αυτές τις συμπεριφορές δεν είναι τυχαία. Αποτελούν την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Σε μια άλλη εποχή, αυτό ονομαζόταν προπαγάνδα. Όσο πιο μεγάλο το ψέμα, τόσο πιο πιστευτό…

Και βέβαια καθένας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών, μπορεί να κάνει ό,τι εκτιμήσεις θέλει. Ωστόσο ως πολίτες που η τύχη μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις του κ. Στουρνάρα έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε. Γιατί μέχρι τώρα όχι μόνο καμία από τις κατά καιρούς προβλέψεις του (από την εποχή που ηγείτο του ΙΟΒΕ) δεν έχει επαληθευτεί αλλά έχει συμβεί και ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή η κρίση δεν τελείωσε το 2009, όπως ανακοίνωνε στις αρχές Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς στα Νέα. Ούτε η ανεργία μειώθηκε – αντιθέτως έγινε διψήφια. Ούτε η ανάπτυξη επέστρεψε στα τέλη του 2010, όπως είχε προβλέψει την άνοιξη εκείνης της χρονιάς, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Φλας…
Με άλλα λόγια, με τους κκ Σαμαρά και Στουρνάρα στα ηνία της χώρας και της οικονομικής πολιτικής εκείνο που γίνεται πραγματικότητα είναι οι χειρότεροι εφιάλτες των πολιτών. Και αυτό δεν είναι εκτίμηση. Αλλά διαπίστωση, που δεν καλύπτεται από προπαγανδιστικά τεχνάσματα.

* Η Ρ. Δούρου είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα