Πέφτουν οι τόνοι στην Ουκρανία

Εχθές το βράδυ κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν στην ανάκληση κάποιων εκ των αμφιλεγόμενων νόμων κατά των διαδηλώσεων που ψηφίσθηκαν στις 16 Ιανουαρίου και οδήγησαν στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος διαμαρτυρίας. Επίσης συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενός νόμου που παρέχει αμνηστία στους συλληφθέντες διαδηλωτές, υπό τον όρο όμως να εκκενώσουν οι διαδηλωτές τα δημόσια κτήρια, αλλά και τους δρόμους που έχουν καταλάβει.

Έκκληση Μπάιντεν για ειρήνη

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έκανε τη Δευτέρα έκκληση προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να παροτρύνει την κυβέρνηση ώστε να μην κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση προκειμένου να δοθεί ένα ειρηνικό τέλος στις αναταραχές. «Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη χρήση βίας από οποιαδήποτε πλευρά κι αν αυτή προέρχεται και προειδοποιούν ότι εάν κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή υπάρξουν άλλα σκληρά μέτρα ασφαλείας, είναι πιθανό αυτά να πυροδοτήσουν περαιτέρω την κατάσταση και να κλείσουν όλες οι οδοί για την ανεύρεση μιας ειρηνικής λύσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στην Ουκρανία εσπευσμένα σήμερα η Κάθριν Άστον

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Ουκρανία σήμερα, δηλαδή 48 ώρες νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, ώστε να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης που σπαράσσει την χώρα. Εκπρόσωπός της είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αξιωματούχος θα αναχωρήσει σήμερα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βρυξέλλες και ότι θα περάσει ολόκληρη την Τετάρτη στο Κίεβο προτού αναχωρήσει για τη Ρίγα την Πέμπτη.

Η Άστον νωρίτερα είχε ζητήσει από τη βουλή να «ορίσει ένα ξεκάθαρο δρόμο … προς μια πολιτική λύση», ανακαλώντας τους επίμαχους νέους νόμους και την αντιπολίτευση να «πάρει αποστάσεις από εκείνους οι οποίοι καταφεύγουν στη βία». «Η βία πρέπει να σταματήσει και αμφότερες οι πλευρές να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις», πρότεινε η Άστον.

Keywords
Τυχαία Θέματα