Καταπέλτης ο εισαγγελέας για Παπαγεωργόπουλο

Ο εισαγγελέας, Βασίλης Χαλντούπης, ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση οι δύο κατηγορούμενοι, , ενώ για τον Μ. Λεμούσια πρότεινε την ενοχή του και για την κατηγορία τής απλής συνέργειας σε πλαστογραφία. Οι παραπάνω κατηγορίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Παράλληλα, πρότεινε να διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές η δικογραφία για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για να ασκηθεί σε βάρος τους νέα

ποινική δίωξη.

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι είναι αδιανόητο να μη γνώριζε ο δήμαρχος για τον διαχειριστή της Ταμειακής Διεύθυνσης: «Ήξερε για τα νυχτερινά μαγαζιά και το πολυτελές αυτοκίνητο. Ανέχθηκε να διαχειρίζεται τις ασφαλιστικές εισφορές ένας άνθρωπος της νύχτας. Προέτρεψε το Λεμούσια να βρει τρόπο ώστε να εκταμιεύονται χρήματα με διαδικασία που να προσδίδει νομιμοφάνεια. Ο Παπαγεωργόπουλος φοβούμενός να κάνει παράνομη συναλλαγή ενήργησε δια του Λεμούσια».

Για τον Μ. Λεμούσια είπε ότι αν και «άνθρωπος με χαμηλά προσόντα», ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου και σημείωσε: «Δεν γινόταν τίποτα αν δεν περνούσες από τον πάγκο του, όπως κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Δεν χωράει αμφιβολία ότι γνώριζε το Σαξώνη. Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ροή και στις αναλήψεις μετρητών. Δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνονται το 1999 τα μετρητά που παίρνει ο πρώην ταμίας».

Όσον αφορά στον κυρίως κατηγορούμενο, Π. Σαξώνη, ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι «δεν θα μπορούσε να δράσει επί τόσα χρόνια χωρίς άνωθεν εντολές». Πρότεινε την ενοχή του για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επιπλέον εισηγήθηκε την ενοχή του επί σειρά ετών διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία.

Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί με την πρόταση επί της ενοχής ή μη των υπολοίπων κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και οι τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα