Και τώρα ...τρέχουμε - Αγώνας δρόμου για τα προαπατούμενα

Προθεσμία δέκα ημερών έχει ο νέος υπουργός Οικονομικών κ Γκίκας Χαρδούβελης προκειμένου να ενημερωθεί και να παρουσιασθεί ενώπιον των ομολόγων του στο Eurogroup της 19ης Ιουνίου. Ο κ. Χαρδούβελης θα πρέπει να ενημερώσει για την πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ. Ο νέος υπουργός θα βρεθεί με το καλημέρα στη δυσάρεστη θέση να εξηγήσει στους συνεδάλεφους γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα και γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε εσπευσμένα να κλείσει την Βουλή

δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμα νομοθετικές εκκρεμότητες. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δεσμευθεί ότι όλα αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup του Ιουλίου, όπου θα αποφασισθεί η εκταμίευση και της δεύτερης δόσης ύψους ενός δις. Ευρώ. Προκειμένου να εκταμιευθούν οι δύο δόσεις ύψους 2 δισ. Ευρώ θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλεπει τη περαιτέρω μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, (από το αρχικό 19% έχει περιοριστεί στο 17%, ωστόσο η συμφωνία προβλέπει τη μείωσή του στο 15%). Επίσης, στα θερινά τμήματα πρέπει να κατατεθούν και τα νομοσχέδια για τη «μικρή ΔΕΗ», το δασικό και το χωροταξικό. Με την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής, η ψήφιση των παραπάνω εκτιμάται ότι θα είναι διαχειρίσιμη, αναφέρει το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.

Αμέσως μετά το Eurogroup του Ιουλίου, θα ξεκινήσουν οι πρώτες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν εντός του φθινοπώρου στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα, προκειμένου στη συντριπτική τους πλειονότητα να τεθούν σε εφαρμογή το 2015.

Ειδικότερα, οι νέες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προβλέπουν:

1. Επανασχεδιασμό της εισφοράς με ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο και καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών με σκοπό την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου του 2015 αυτών που θεωρούνται αναποτελεσματικές και άδικες. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 θα καλυφθεί με την επέκταση των έκτακτων μέτρων που λήγουν, όπως, για παράδειγμα, η εισφορά αλληλεγγύης. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το δημοσιονομικό κενό για το 2015 ανέρχεται στα 911 εκατ. ευρώ.

2. Ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης όλου του συνταξιοδοτικού συστήματος (και των επικουρικών ταμείων και των ταμείων πρόνοιας) έως τον Σεπτέμβριο. Οι αλλαγές θα νομοθετηθούν Νοέμβριο και θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2015.

3. Τον Οκτώβριο θα νομοθετηθεί το νέο μισθολόγιο και θα εφαρμοστεί τον ερχόμενο Ιανουάριο. Αναμένονται περαιτέρω περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων.

4. Βελτίωση της νομοθεσίας για την είσπραξη δημοσίων εσόδων.

5. Υποβολή προτάσεων για το πώς θα αναδιοργανωθεί το νέο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων.

6. Πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

7. Εκθεση για τους φόρους υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που αναφερόταν στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα