«Δώρο» στον Χαρδούβελη η έκθεση του ΔΝΤ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η έκθεση μετά από αλλεπάλληλες αναβολές θα δημοσιοποιηθεί σήμερα… Μετά Ανασχηματισμού στις 5 το απόγευμα, επιφυλάσσοντας μάλλον «δυσάρεστες εκπλήξεις» στο νέο Κυβερνητικό σχήμα: Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή ενός νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, μέσω του οποίου ουσιαστικά καθιερώνεται… ο ατομικός μισθός, η παράταση της εφαρμογής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

και του τέλους επιτηδεύματος καθώς και η περαιτέρω κατάργηση φοροαπαλλαγών, είναι μερικά από τα μέτρα που ξεχωρίζουν στην έκθεση Τόμσεν.

Από την μια βεβαίως στην έκθεση καταγράφονται μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και από την άλλη οι συστάσεις της Ουάσιγκτον ώστε να κλείσει το «δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016, το οποίο υπερβαίνει τα 4,2 δισ. ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ξεχνά πάντως να αποδώσει τα εύσημα στην ελληνική πλευρά για τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και την υπέρβαση των στόχων λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως η «Ελλάδα αργά αλλά σταθερά, αναδεικνύεται ισχυρότερη από την κρίση»!!

Αμέσως μετά όμως αρχίζουν να χτυπούν τα «καμπανάκια»: Η έκθεση -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- μιλά για «πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους» και εκτιμά πως το «δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη δεκαετία».

Εκτιμά πως είναι «ευχάριστο» το ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αναλάβει να εξετάσουν τις πιθανότητες ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να επιτευχθεί η μείωσή του σε κάτω από 110% μέχρι το 2022, υπό την προϋπόθεση φυσικά της πλήρους εφαρμογής από την Ελλάδα του προγράμματος.

Η Έκθεση Τόμσεν μάλλον σκιαγραφεί και την άποψη του ΔΝΤ για την ανάγκη ενός νέου δανείου προς την Αθήνα, καθώς αναφέρει πως τα ελληνικά spreads έναντι του

Γερμανικών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, εκτιμά όμως πως αυτό συνιστά «ελάχιστο κίνδυνο για τη δημοσιονομική διατηρησιμότητα, καθώς η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε Κρατική χρηματοδότηση με ευνοϊκά επιτόκια και διάρκειες»!

Μετά από όλα αυτά φυσικά έρχεται και η ώρα της αναφοράς για τα μέτρα από θα ληφθούν από τον Γενάρη του 2015, μεταξύ των οποίων:

• Η κατάργηση των περισσοτέρων ρυθμίσεων που προβλέπουν φοροαπαλλαγές. Στις διατάξεις που συμφωνήθηκαν να καταργηθούν περιλαμβάνονται αυτές που προβλέπουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, την ύδρευση, τις υπηρεσίες μεταφορών και τις υπηρεσίες επισκευών παλαιών κατοικιών, απαλλαγή από τη φορολογία των μεταβιβάσεων, των δωρεών, των κληρονομιών και των γονικών παροχών πρώτης κατοικίας, αφορολόγητα όρια για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές και απαλλαγές ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

• Η επέκταση της εφαρμογής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και στα έτη που έπονται του 2014!

• Η εφαρμογή νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους με το οποίο θα καθιερώνεται ουσιαστικά ο ατομικός μισθός ο οποίος διαμορφώνεται με κριτήρια την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα του κάθε εργαζόμενου!

• Μία νέα αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που θα συνοδευτεί από νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα και παροχές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «μεταρρύθμιση του 2010 ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, όμως παραμένει ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης το ποσοστό 17% των συνταξιοδοτικών δαπανών».

• Αναφορές γίνονται και στον κατώτατο μισθό, με ιδιαίτερη μνεία στις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις και στις αλλαγές που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2017. Σε υποψίες όμως για τις προθέσεις των δανειστών βάζει η τοποθέτηση στην έκθεση ότι οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις στους κατώτατους μισθούς «δεν συνέβαλλαν στον βαθμό που αναμενόταν στην άνοδο των εξαγωγών»!

• Η έκθεση-βάσει των ίδιων πληροφοριών- κάνει λόγο για λήψη πρόσθετων μέτρων στην αγορά εργασίας όπου υπάρχουν υπερβολικοί περιορισμοί- απαιτήσεις σε επίπεδο «μισθών, επιδομάτων, προσλήψεων, απολύσεων». Επί τάπητος τίθεται και το ζήτημα των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων!

Η έκθεση Τόμσεν, μεταξύ πολλών άλλων, χτυπά «καμπανάκι» και για τα «κόκκινα» δάνεια αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η αντιμετώπιση του πολύ υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται τόσο στους φορο- εισπρακτικούς, αλλά και τους μηχανισμούς είσπραξης οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών θεωρώντας πως πρέπει να δουλέψουν στο μέγιστο για να γεμίσουν τα Ταμεία, όπως και στην ανάγκη να «τρέξουν» οι αποκρατικοποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα