Και κείμενο – παρέμβαση της «Κίνησης των 75»

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν ως αναγκαία την παρέμβαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, σημειώνοντας πάντως πως αντιμετώπισης χρήζουν και οι λόγοι που οδήγησαν στην εμφάνιση και ανάπτυξη του φαινομένου στην χώρα. Η κοινωνία τείνει σε οριακές καταστάσεις και μοιάζει όλο και περισσότερο με «καζάνι» έτοιμο να εκραγεί. Πολλές κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων

τα δυόμιση εκατομμύρια νεόπτωχοι, οι 1,5 εκατ. άνεργοι και οι σχεδόν 1 εκατ. νέοι που δεν έχουν μπει ακόμη στην αγορά εργασίας, βρίσκονται στο κόκκινο λίγο πριν την μεγάλη «έκρηξη», σημειώνουν, παρατηρώντας το ‘παράδοξο’, να μιλούν όλοι για καταπολέμηση της ανεργίας και ταυτόχρονα να γίνονται οριζόντιες απολύσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Δημόσιο.

Με την παρέμβασή τους, θέτουν ως άμεσες προτεραιότητες, το εθνικό σχέδιο για την κοινωνική συνοχή, την εθνική στρατηγική που θα δώσει προοπτική και την αλλαγή πολιτικής με ξεκάθαρα προοδευτικό πρόσημο.

Ειδικότερα, ζητούν άμεσα ένα σχέδιο για την αξιοπρεπή σίτιση και στέγαση των νεόπτωχων, επέκταση του επιδόματος ανεργίας και στους μακροχρόνια άνεργους, «άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος για 400.000 θέσεις εργασίας, καθώς και προγράμματα ενίσχυσης, με 3 δισ. μέσω ΕΣΠΑ, των νέων που είναι άνεργοι για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις με μικρές και μεσαίες επιδοτήσεις» και έλεγχο των τιμών με αποφασιστικό χτύπημα των καρτέλ.

Όσο για την Εθνική Στρατηγική, ζητούν αυτή να αναπτυχθεί σε τρεις άξονες : την αναδιανομή πόρων και φόρων, την απονομή δικαιοσύνης και τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν ότι η στρατηγική του δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει το «ποιους υπηρετούμε και με ποιους συγκρουόμαστε». Ζητούν λοιπόν σύγκρουση με τραπεζικά, οικονομικά κατεστημένα και συστήματα μέσα στη Δικαιοσύνη και το Δημόσιο, στον βαθμό που αυτά θα «συνεχίσουν πρακτικές του παρελθόντος και δεν σταθούν στο ύψος του πατριωτικού καθήκοντος που επιβάλλει η συγκυρία». Σημειώνουν δε, ότι «δεν ήταν μονόδρομος η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευση με την Ν.Δ.», καθώς όπως λένε «υπήρχαν εναλλακτικές, που αποκλείστηκαν». Μεταξύ αυτών αναφέρουν την οικουμενική κυβέρνηση ή την παροχή μόνο ψήφου εμπιστοσύνης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και υπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσεις βάζοντας «διαφανείς, πράσινες γραμμές προγραμματικής συνεργασίας». Θέτουν δε, θέμα «ιδεολογικού και πολιτικού προσήμου διαφοροποίησης από τη Δεξιά», στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ σημειώνουν πως η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς δεν προκύπτει με αποκλεισμούς και δεν εξαντλείται σε επιλεκτικές συγκολλήσεις κορυφής. «Η αναγέννηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης θα προκύψει κυρίως με συγκλίσεις μέσα στην κοινωνία. Με λαϊκή ενότητα πάνω σε ένα προοδευτικό πλαίσιο πολιτικών αλλαγών», λένε, ζητώντας να μην κοπούν οι γέφυρες με την Αριστερά.

Ζητώντας αλλαγή πολιτικής με προοδευτικό πρόσωπο, θέτουν θέμα νέου πλαισίου λειτουργίας του κράτους και των αγορών, όπου η Πολιτεία θα διασφαλίζει τα αναγκαία κοινωνικά αγαθά, χωρίς μονοπωλιακές αντιλήψεις. Εκφράζουν την αντίθεση τους με την ιδιωτικοποίηση του νερού, των λιμανιών και των σιδηρόδρομων, που εκτιμούν πως προωθεί η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά, αναφερόμενοι στη διεθνή εμπειρία επί του θέματος και επισημαίνοντας ότι αρνούνται την λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων από την μία ή των κρατικών μονοπωλίων από την άλλη.

Προτείνουν Μέτωπο Εθνικής Συνευθύνης και Συνεννόησης από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος, με στόχο το οριστικό τέλος των μνημονίων το 2014 και τον αποκλεισμό κάθε ενδεχόμενου νέων μνημονίων ή νέων μέτρων. «Με αντίληψη εθνικής συναινένεσης και όχι με διχαστικές λογικές, μπορεί να υπάρξει οριστική έξοδος από τη μέχρι σήμερα ασκούμενη πολιτική και προσπάθεια να ανοίξουμε ένα διαφορετικό δρόμο για τη χώρα και την κοινωνία», λένε, προσθέτοντας πως αυτό θα συμβεί, όχι μόνο με την επίτευξη πραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και με το «να ιεραρχήσει το πολιτικό σύστημα, ως απόλυτη εθνική προτεραιότητα, την μερική διαγραφή του κρατικού χρέους εκ μέρους των λοιπών χωρών της Ε.Ε., παράλληλα με την περαιτέρω επιμήκυνση και την μείωση των επιτοκίων, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να εξέλθει η χώρα στις αγορές το 2014».

Διαβάστε εδώ, ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης της «Κίνησης των 75» και τις υπογραφές που το συνοδεύουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα