Η Ελλάδα αποκτάει “Ελιά”. Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Twitter @EmOikonomidis

Η πολιτική πρόκληση των Ευρωεκλογών του 2014, εκεί όπου, μεταξύ άλλων, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν τον σημερινό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο αξίωμα του (εκλεγμένου) ηγέτη των Βρυξελλών, φαίνεται ότι αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία ώστε να… ξανασυναντηθεί η ελληνική Κεντροαριστερά.

Να μετρηθεί, να δει που πατάει, που πηγαίνει, και κυρίως με ποιούς είναι ρεαλιστικά εφικτό να προχωρήσει σε αυτό το μέλλον, την εποχή της μεγάλης κρίσης, που μεταπήδησε με περίσσευμα ευκολίας από την οικονομία στο επίπεδο της ηθικής,

των αξιών, των εθνικών προτεραιοτήτων, της πολιτικής ηγεσίας και της αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης.

Το κείμενο που υπέγραψαν και έδωσαν στη δημοσιότητα 58 προσωπικότητες που αυτοπροσδιορίζονται ότι κινούνται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, οδηγεί σε μια “Ελιά”… αλά ελληνικά. Στη βάση της ιστορικής ιταλικής εμπειρίας, τότε που, πριν από περίπου 20 χρόνια, η Κεντροαριστερά της γειτονικής χώρας κατάφερε να παραμερίσει τις διαφορές της, να εμφανιστεί ενοποιημένη κάτω από μια κοινή πολιτική ομπρέλα, και να κερδίσει την Κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που αθροιστικά σάρωνε εκείνη την περίοδο.

Η πρωτοβουλία έχει ήδη συναντήσει τη θετική υποδοχή του ΠΑΣΟΚ, δεν αφήνει ασυγκίνητη τη Δημοκρατική Αριστερά, και μοιάζει ικανή, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, να παρακινήσει και να επαναδραστηριοποιήσει δυναμικά κοινωνικά ρεύματα του συγκεκριμένου χώρου, που μετά το 2009, και σίγουρα μετά το 2012, απέχουν των κοινών.

Πρακτικά, η επανίδρυση της Κεντροαριστεράς στα πρότυπα της άθροισης δυνάμεων όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με την ιταλική “Ελιά”, δεν ενοχλεί τόσο, ούτε απευθύνεται πρωτίστως στην Κεντροδεξιά ως φυσικό αντίπαλο δέος. Αφορά κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τη δική του δυναμική προς την εξουσία θα επιχειρήσει να σταματήσει. Επαναδιεκδικώντας μια δεξαμενή που μετακόμισε στην Κουμουνδούρου στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ίσως επειδή δεν έβρισκε άλλη φιλόξενη στέγη στα Αριστερά του Κέντρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα