Η… σιγή του Τόμσεν και η αναβολή του ραντεβού με τον Στουρνάρα

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Φωτιές άναψαν» πάντως οι διαρροές στιχομυθιών με πρωταγωνιστή τον Πολ Τόμσεν από τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε χαρακτηριστικά πως «Δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Η αποστολή την παρούσα περίοδο αξιολογεί τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014. Θα πρέπει να δούμε

τι μέτρα θα απαιτηθούν για να φθάσουμε στον στόχο».

Ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε δηλαδή ανοιχτό το ύψος των μέτρων, όταν λίγα εικοσιτετράωρα πριν η Κομισιόν αν μη τι άλλο έλεγε πως δεν υπάρψουν μέτρα που να φτάνουν στα 2,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα και ο Πολ Τόμσεν έχει σκληρύνει την στάση του: Όπως ανέφεραν έφθασε στο σημείο να πει προκλητικά την περασμένη Τρίτη απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης: «Μην κοροϊδεύετε ότι δεν θα πάρετε νέα μέτρα, διότι στο τέλος θα κληθείτε να τα λάβετε»!

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε επίσης πως όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε στην τρόικα ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει νέα μέτρα με υφεσιακό χαρακτήρα, ο κ. Τόμσεν σχολίασε κυνικά: «Οποια μέτρα και αν πάρει η Ελλάδα θα έχουν επίπτωση στην οικονομία, αλλά αυτοί οι κραδασμοί θα απορροφηθούν από την αναμενόμενη ανάπτυξη». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατόπιν τούτου ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε: «Δεν προτίθεται η Ελλάδα να πάρει μέτρα. Θα ρίξουμε το βάρος μας στην είσπραξη φόρων και εισφορών». Στο σημείο αυτό, όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος, ο κ. Τόμσεν σίγησε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα στοιχεία που παρέλαβαν από το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έτσι, το προγραμματισμένο για σήμερα νέο τετ-α-τετ των υψηλόβαθμων στελεχών της τριμερούς με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετατέθηκε για το πρωί της Κυριακής.

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα διακοπούν για να μετάσχουν ο έλληνας υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας στο Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιηθεί πότε ακριβώς θα συνεχιστούν. Εξέλιξη που αποδεικνύει πως αυτός ο κύκλος διαπραγματεύσεων –όπως αναμενόταν- θα είναι μαραθώνιος. Σε κάθε περίπτωση ο προϋπολογισμός του 2014 -άρα και τα τυχόν πρόσθετα μέτρα εφόσον αποφασιστεί να οριοθετηθούν τώρα και δεν μετατεθούν για κάποιον… συμπληρωματικό προϋπολογισμό τον Απρίλιο- θα πρέπει να κλείσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα