Οι ΗΠΑ για το Κυπριακό

Η Ουάσιγκτον κατανοεί τη σημασία της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σε στέρεη βάση για παραγωγικές συνομιλίες που θα έχουν επιτυχή κατάληξη, δήλωσε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Τζον Κένιγκ.

Σε συνέντευξη στον διευθυντή ειδήσεων του ΡΙΚ, Γιάννη Καρεκλά, ο κ. Κένιγκ είπε ότι και από αμερικανικής πλευράς καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε κοινή δήλωση, να γίνει συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων και να αρχίσει μια σοβαρή διαδικασία.

Ευχήθηκε
να είναι ο γύρος των διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού, η οποία -τόνισε- δεν θα επιβληθεί απ' έξω, αλλά θα είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Κένινγκ επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη λύσης και υποστήριξε ότι η 'Αγκυρα συμβάλλει ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τις τουρκικές απειλές στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Αμερικανός πρεσβευτής απέρριψε ότι η 'Αγκυρα έχει επεκτατικές βλέψεις στην περιοχή και τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Διατύπωσε εκ νέου την θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για πλήρη σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της και χαιρέτισε την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα