Η πολιτική «ανακωχή» δεν σταματά το αντάρτικο στο Κίεβο

Στις φλόγες τυλίχθηκε και χθες Τετάρτη το Κίεβο, μία ημέρα έπειτα από τα επεισόδια τα οποία είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο συνολικά 26 ανθρώπων. Και σήμερα πολλοί διαδηλωτές βρίσκονται στους κεντρικούς δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας, οι οποίοι συνεχίζουν με δυναμικό έως βίαιο τρόπο την αντίθεσή τους στο καθεστώς Γιανουκόβιτς και να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής.

Στους 28 οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες

Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στο Κίεβο

έφθασε τους 28, ενώ 287 άνθρωποι νοσηλεύονται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε του ουκρανικό υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τέσσερις νέοι μικρότεροι των 18 ετών και δύο αλλοδαποί περιλαμβάνονται στους τραυματίες από τις συγκρούσεις χθες το βράδυ στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν σήμερα τον αστυνομικό κλοιό στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας ανακαταλαμβάνοντας τη πλατεία-σύμβολο του ουκρανικού κινήματος αμφισβήτησης, παρά την εκεχειρία που κήρυξε χθες το βράδυ με την αντιπολίτευση ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τρεις κορυφαίοι διπλωμάτες στο Κίεβο

Το Κίεβο θα είναι την Πέμπτη κεντρική σκηνή έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, με την ταυτόχρονη άφιξη των ηγετών της γερμανικής, της γαλλικής και της πολωνικής διπλωματίας, καθώς επίσης και ενός ανώτερου Ρώσου αξιωματούχου.

Προφανώς εξαιτίας των επερχόμενων Ευρωπαίων, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε «την εκεχειρία και την επανέναρξη των συνομιλιών για να σταματήσει η αιματοχυσία» μετά από μια συνάντηση με τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης . «Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν την εκεχειρία και την επανέναρξη συνομιλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα» ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωσή της.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κεντρικής εξουσίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς, ο οποίος μεταβαίνει στο Κίεβο όπου ταυτόχρονα θα φτάσουν ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ – Βάλτερ Στέινμαγερ και ο Πολωνός συνάδελφός τους Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, πριν από την αναχώρηση τους για τις Βρυξέλλες όπου θα μεταφέρουν τις θέσεις του Ουκρανού προέδρου στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ομολόγους τους, σε μια έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Τη ρωσική πλευρά στις επαφές του Κιέβου θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν μέσω του οποίου η Μόσχα αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσει την ουκρανική αντιπολίτευση να «συνεργαστεί με τις αρχές».

Keywords
Τυχαία Θέματα