«Στοπ» από την τρόικα στο «αγροτικό πακέτο»

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Φρένο» στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για άμεση κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίου «σκούπα» που θα περιελάμβανε από το «ψαλίδι» στα πρόστιμα, το ακατάσχετο, την ρύθμιση για το επίδομα επικινδυνότητας, τον φόρο υπεραξίας ως και τις «διευκολύνσεις» προς τους αγρότες, έβαλε η τρόικα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές αιφνιδιάστηκαν από το «αγροτικό

πακέτο» των παροχών στέλνοντας σήμα ότι θα πρέπει να ξανασυζητηθεί, ενώ το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και για σειρά από άλλα ζητήματα και ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο υπό προώθηση νομοσχέδιο.

Και ενώ όλα δείχνουν ότι η κουβέντα για το ελληνικό χρέος μετατίθεται για μετά το καλοκαίρι, στην Γερμανία αν και προωθούν την λύση των διευκολύνσεων στην εξόφληση των δόσεων, φαίνεται πως είχαν θέσει επί τάπητος και την πιθανότητα ενός «κουρέματος»: Τ ην ύπαρξη ενός πεντασέλιδου εσωτερικού εγγράφου στα συρτάρια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ο υφυπουργός του Σόιμπλε, Στέφεν Κάμπετερ, στο οποίο περιλαμβάνονται πιθανά σενάρια αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος, όπως ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.

Απαντώντας σε επερωτήσεις που κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς, Die Linke, ο υφυπουργός οικονομικών επαλήθευσε την ύπαρξη ενός κειμένου θέσεων στο οποίο αναφέρονται ως ενδεχόμενα ένα «περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα» για την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης αλλά και ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Κάμπετερ, δεν πρόκειται παρά για ένα κείμενο εργασίας, το οποίο συνέταξε το υπουργείο για να χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης εντός της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το κείμενο, το νέο πακέτο θα είναι της τάξεως των 10-20 δισ. ευρώ, το οποίο θα δοθεί υπό τον όρο η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει περισσότερο αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων..

Επιπλέον, το δημοσίευμα της Handelsblatt σχολιάζει ότι, ενώ το ενδεχόμενο κουρέματος αποτελούσε μέχρι σήμερα θέμα ταμπού για τη γερμανική κυβέρνηση, πλέον ο κ. Σόιμπλε δείχνει για πρώτη φορά ότι υπάρχουν πράγματι σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλλά και το «κούρεμα» -έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα- πιθανόν να μην φτάνει, καθώς μια βραδυφλεγής βόμβα απειλεί να τινάξει κάθε σχεδιασμό στον αέρα. Ο υψηλότερος αποπληθωρισμός, οδηγεί σε αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τα σενάρια που έχει εκπονήσει η Τρόικα για τη βιωσιμότητα του σε βάθος 10ετίας.

Είναι ενδεικτικό ότι σε περίπτωση διαφορετικής εξέλιξης του αποπληθωριστή ΑΕΠ, σε σχέση με το βασικό σενάριο της Έκθεσης Βιωσιμότητας, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να εμφανιστεί το 2020 έως και 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τις βασικές προβλέψεις.

Το κίνδυνο αυτό ανέδειξε μελέτη της EUROBANK, που «πατάει» πάνω στις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με τον τρόπο υπολογισμού του αποπληθωριστή του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνει, η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ και πιθανή αναθεώρηση του αποπληθωριστή προς το χειρότερο, θα προκαλέσει προβλήματα στην τρέχουσα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου Χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα