Τι αλλάζει στο έντυπο Ε3

Αυξημένους φόρους θα καταβάλλουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τις νέες φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν από τις 20 Μαρτίου έως και το τέλος Ιουνίου.

Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες έχει φθάσει στο 26% από 20% , ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν την έκπτωση των 2.100 ευρώ που θα ισχύει για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα.

Οι πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία οδηγούν στην:

1. Αύξηση της φορολογίας των κερδών των ομόρρυθμων

και ετερόρρυθμων εταιριών, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βʼ κατηγορίας). Ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ. Αυξάνεται η φορολογία των κερδών των Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ” κατηγορίας) από 20% σε 26%.
2. Κατάργηση της επιχειρηματικής αμοιβή τα κέρδη στις Ο.Ε., Ε.Ε. αστικές εταιρίες , κοινοπραξίες κλπ
3. Στο ποσό του φόρου υπολογίζεται προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55%.
4. Το τέλος επιτηδεύματος για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ενώ για κάθε υποκατάστημα ανέρχεται σε 600 ευρώ.
5. Το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχεται σε 650 ευρώ.

Τι αλλάζει με το νέο έντυπο Ε3

Νέος κωδικός 591 ο οποίος συμπληρώνεται από τους επιτηδευματίες που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών.

Πίνακας ΣΤ΄ στον υποπίνακας δ΄: Προστέθηκαν κωδικοί 516, 517, 518 στους οποίους αναγράφονται οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία (ΟΑΕΕ κτλ). Σε περίπτωση μικτής δραστηριότητας η παραπάνω δαπάνη μερίζεται βάσει των ακαθαρίστων εσόδων.
Πίνακας Ζ΄: Προστέθηκε κωδικός 348 στον οποίο αναγράφεται το φορολογητέο καθαρό αποτέλεσμα που απομένει μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών εισφορών σε ταμεία από τα ακαθάριστα έσοδα από κάθε πηγή αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα αυτό θα μεταφερθεί στο έντυπο Ε1 και θα φορολογηθεί σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση που έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 591 της πρώτης σελίδας του εντύπου.

Keywords
Αναζητήσεις
εντυπο ε3 2014
Τυχαία Θέματα