Η ΜΑΔΡΙΤΗ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην Ισπανία και στις αγορές, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Μαδρίτης και Βρυξελλών για την παροχή δανείου για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών.

«Είναι μία καλή είδηση για το τραπεζικό σύστημα, ακόμη και αν μπορεί να επιβαρύνει τη σχέση χρέους/ΑΕΠ για την Ισπανία. Η αντίδραση θα είναι θετική βραχυπρόθεσμα στην αγορά χρέους και η απόφαση αυτή μπορεί να ενισχύσει την διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου», εκτίμησαν οι αναλυτές της γαλλικής BNP Paribas.

Η Σλαβένα Ναζάροβα, οικονομολόγος της -επίσης γαλλικής- Credit Agricole, επεσήμανε το γεγονός ότι το δάνειο δεν θα συνοδεύεται από κανέναν δημοσιονομικό όρο, αλλά μόνο από την προϋπόθεση αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Θετική υποδοχή στη συμφωνία επεφύλαξε και η Κίνα. «Χαιρετίζουμε τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από κοινού από την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών», δήλωσε ο Λιου Γουεϊμίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Οι επενδυτές έδειξαν σήμερα ελαφρά τάση απομάκρυνσης από τα ασφαλέστερα ομόλογα του ευρωπαϊκού βορρά, προς τα οποία  κατευθύνονται μαζικά όταν αυξάνεται η ανησυχία για την ευρωζώνη. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 1,375% έναντι 1,328% το βράδυ της Παρασκευής. Όσον αφορά στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ισπανικού δημοσίου, το επιτόκιο έπεσε σήμερα το πρωί κάτω από το όριο του 6% (στο 5,978%), πριν περάσει και πάλι στο 6,018% μετά την ανακοίνωση του σχεδίου στήριξης.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και του προγράμματος δανεισμού από τις αγορές, που υπολογίζεται σε 86 δισ. ευρώ για φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα