Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ … ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

 Με «κινούμενη άμμο» μοιάζει το εκλογικό σώμα. Όλα τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν πολλές μετακινήσεις ψηφοφόρων αλλά και μεικτά συναισθήματα με τα οποία  υποδέχονται οι πολίτες τα εκλογικά διλήμματα. Πώς και γιατί αλλάζουν την τακτική τους.


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αυτό, δηλαδή, που παραδέχονται όλοι οι δημοσκόποι, είναι πως σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, παρά την προϊούσα προεκλογική πόλωση, δεν μπορεί κανείς αξιόπιστα να «χωρίσει» τους ψηφοφόρους σε κατηγορίες, ούτε να βρει σαφείς

δεξαμενές «ευρωπαϊκών», «αντιμνημονιακών», «αριστερών» ή «δεξιών» ψήφων. Έτσι, όλα τα κόμματα δείχνουν να προσαρμόζουν την τακτική τους, να «στρογγυλεύουν» το λόγο τους, σε μια προσπάθεια να αφουγκραστούν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, αφού σε αυτές τις εκλογές ισχύει όσο ποτέ το σύνθημα «μετρά κάθε ψήφος, ακόμη και η τελευταία».

Δεξιά τέλος!

Η αλλαγή της κομματικής φρασεολογίας ξεκινά από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Μιλώντας προ δύο εβδομάδων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Αντώνης Σαμαράς είχε κάνει λόγο για «ευρωπαϊκό μέτωπο της Κεντροδεξιάς», ενώ έως προχθές έριχνε στην προεκλογική ατζέντα το δίλημμα «αριστερά ή δεξιά». Πλέον, οι χαρακτηρισμοί με όρους συμβατικής πολιτικής γεωγραφίας φαίνεται να «σβήνουν» από το λόγο της ΝΔ, όπως αποφασίστηκε και σε κλειστές συσκέψεις μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και στενών συνεργατών του. Ο πρόεδρος της ΝΔ και όλα τα «γαλάζια» στελέχη θα συνεχίσουν, βεβαίως, να πολιτεύονται με το σκληρό πολωτικό δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», χωρίς, όμως, να παραπέμπουν στο επόμενο δίλημμα «κεντροδεξιά του ευρώ ή αριστερά της δραχμής». Αυτό διότι, όπως φάνηκε από ποιοτικά ευρήματα που έχουν στα χέρια τους στη Συγγρού, ο όρος «δεξιά» ή Κεντροδεξιά» όχι μόνο δεν συγκινεί τους πολίτες, αλλά… τους απωθεί κιόλας. Αυτό, εξάλλου, δεν χρειάζεται πολλά κύματα κυλιόμενων μετρήσεων: φάνηκε στην πλέον αξιόπιστη δημοσκόπηση, στην κάλπη της 6ης Μαΐου.

Στροφή στο ρεαλισμό

Την ίδια στιγμή, στροφή σε πιο «ρεαλιστικές» θέσεις κάνουν και στην Κουμουνδούρου, αφού πλέον τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν ότι η «καταγγελία» και η «ακύρωση» του Μνημονίου έφταναν μεν για την έκρηξη των ποσοστών του σχήματος στις προηγούμενες εκλογές, αλλά τώρα που τα διακυβεύματα είναι οριακά, χρειάζεται κάτι επιπλέον. Εξ ου και οι δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη περί «πολιτικής και όχι νομικής καταγγελίας του Μνημονίου», αλλά και οι προαναγγελίες για φόρους στα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ από τους Γιώργο Σταθάκη και Νίκο Παππά. Μ’ άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δείξει και σε όσους πολίτες θεωρούν ότι η «σκέτη» καταγγελία του Μνημονίου μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες ότι έχουν «σχέδιο Β» και πως τους απασχολεί το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την ικανοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών. Αυτή η τάση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον «ρεαλισμό» αναμένεται να επικυρωθεί και την προσεχή Παρασκευή με την παρουσίαση μέρους του κυβερνητικού προγράμματος της συμμαχίας, με στελέχη της Επιτροπής Προγράμματος και Πολιτικού Σχεδιασμού να προϊδεάζο

Keywords
Τυχαία Θέματα