ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ «ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ»

Ένα debate με το ερώτημα που ταλανίζει τη διεθνή κοινότητα για περισσότερα από 200 χρόνια λαμβάνει χώρα στο προολυμπιακό Λονδίνο.

Όσοι πίστευαν ότι τα θυρανοίξια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης –με τη βαρύτιμη αρχιτεκτονική υπογραφή του Μπερνάρ Τσουμί- το 2004, αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας την ίδια χρονιά, θα σηματοδοτούσαν τη λαμπρότερη ευκαιρία για την επιστροφή ή έστω το μακροχρόνιο δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα από

το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, τελικά πλανήθηκαν πλάνην οικτρά.

Το σπουδαίο αρχαιοελληνικό μνημείο παραμένει αποκομμένο από το υπόλοιπο έργο τέχνης ενώ η κυβέρνηση της Γηραιάς Αλβιώνας ποιεί την νήσαν και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας δεν αφήνουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις που στην παρούσα συγκυρία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και πολυτελείς.

Ωστόσο, στις 11 Ιουνίου στις 20:00 το βράδυ η κουβέντα ξανανοίγει. Και μάλιστα στην καρδιά του Λονδίνου. Το debate για το σε ποιον τελικά ανήκουν τα μάρμαρα και πού πρέπει να βρίσκονται θα μεταδοθεί ζωντανά από τη βρετανική πρωτεύουσα στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης –σε παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά.

Συντονίστρια θα είναι η παρουσιάστρια του BBC World News Ζάιναμπ Μπαντάουι, υπέρ της Ελλάδας θα επιχειρηματολογήσει ο ηθοποιός Στίβεν Φράι (και ένας ακόμη που θα ανακοινωθεί σύντομα), ενώ κατά της επιστροφής θα υπερθεματίσουν ο Φελίπε Φερνάντεζ Αρμέστο, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Notre Dame και ο Tρίσταμ Χαντ, βουλευτής των Εργατικών, ανταποκριτής και δημοσιογράφος. Η είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

INFO: Στο Μουσείο Ακρόπολης, στις 11/06 στις 20.00, κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες στο 210 3310213 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα