ΕΣΟΔΩΝ ΑΓΩΝΑΣ ΑΓΟΝΟΣ

Υπό τον κίνδυνο εσωτερικής στάσης πληρωμών η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου για την τόνωση των δημοσίων εσόδων. Έφοδοι στις εφορίες, εντοπισμός των φοροφυγάδων, έλεγχοι σε μεγάλες αγορές και αποστολή του ΕΤΑΚ, στο «σχέδιο διάσωσης».

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς έχει ξεκινήσει «εφόδους» στις μεγάλες εφορίες της χώρας ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τους προϊσταμένους των δέκα μεγαλύτερων Δ.Ο.Υ. και των πέντε μεγαλύτερων Τελωνείων της Αττικής από τους οποίους θα ζητήσει να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα

έσοδα και να διενεργήσουν ελέγχους στις επιχειρήσεις εκείνες που υπάρχουν υπόνοιες για φοροδιαφυγή με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις διασταυρώσεις που έκανε η Γενική Γραμματεία πληροφοριακών Συστημάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών παρακολουθεί στενά τις ημερήσιες εισροές εσόδων στα ταμεία του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες μέρες εισπράχθησαν περί τα 600 εκατ. ευρώ. και πλέον υπάρχει ελπίδα ότι ο Μάιος θα «κλείσει» πολύ κοντά στον στόχο που είχε τεθεί. Ωστόσο, στη σημερινή συνάντηση με τους προϊσταμένους των μεγαλύτερων εφοριών ο κ. Ζανιάς θα ζητήσει να εστιάσουν το ενδιαφέρον στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

1. Τον εντοπισμό όσων χρωστούν στο Δημόσιο.Είκοσι ομάδες κρούσης του υπουργείου Οικονομικών έπιασαν ήδη δουλειά στις εφορίες που εμφανίζουν τις μικρότερες εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα. Εφαρμόζουν νέες εξειδικευμένες μεθόδους για την είσπραξη των οφειλών δίνοντας προτεραιότητα σε περίπου 1 εκατομμύριο μικρο-οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν έως 10.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα έως την Πέμπτη 31 Μαΐου να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς το κράτος, χωρίς να αποκλείεται νέα παράταση. Πάντως στο στόχαστρο βρίσκονται και οι μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι θα λάβουν τις επόμενες μέρες «ραβασάκια» προκειμένου να πληρώσουν τα χρέη τους. υπό την απειλή μάλιστα κατάσχεσης περιουσίας κινητής ή ακίνητης ακόμα και των μισθών τους.

2. Τον εντοπισμό όσων δεν αποδίδουν ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι η υστέρηση στα έσοδα από τον ΦΠΑ ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ (στο τετράμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011)

3. Προληπτικοί έλεγχοι στις μεγάλες αγορές από το ΣΔΟΕ με έμφαση στην έκδοση αποδείξεων.

Στο μεταξύ απεστάλησαν 260.000 εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ του 2009 από τα οποία αναμένονται έσοδα ύψους 85-100 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα