Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ G8

Η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ και ειδικά η ελληνική κρίση αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνόδου κορυφής της G8, η οποία θα γίνει στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, αύριο Σάββατο 19 και μεθαύριο Κυριακή 20/5. 


Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, στη σύνοδο κορυφής της G8 θα συζητηθούν τα δεδομένα και οι προοπτικές για την Ελλάδα και την ευρωζώνη και θα αναζητηθούν πολιτικές που θα ισορροπούν μεταξύ της λιτότητας και της ανάπτυξης, ενώ θα γίνουν προσπάθειες να αποφευχθούν γεγονότα που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της των χωρών που βρίσκονται εντός ευρώ. Το σλόγκαν της φετινής συνόδου, της οποίας θα προεδρεύει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι «Ενεργώντας από κοινού». Η Ε.Ε. θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Ήδη ο Μπαρόζο βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και με δηλώσεις του ανέφερε ότι «η Ε.Ε. θα προσέλθει στην G8 με ένα σαφές μήνυμα: Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία της στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής της για την έξοδο από την κρίση και την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης… ο βασικός στόχος είναι μια διττή προσέγγιση, που συνίσταται σε υγιή δημόσια οικονομία και μέτρα ευνοϊκά για την ανάπτυξη».

Ο Μπαρόζο, μιλώντας χθες (17/5) σε διεθνές φόρουμ για την παγκόσμια οικονομία και την ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ότι «η οικονομική κρίση έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, ο αντίκτυπός της ήταν παγκόσμιος και τα διορθωτικά μέτρα πρέπει επίσης να έχουν παγκόσμια διάσταση», προσθέτοντας ότι «η μαζική εξάπλωση των επιπτώσεων σε παγκόσμια κλίμακα ήταν το αποτέλεσμα μεγάλων οικονομικών ανισορροπιών που συσσωρεύτηκαν πριν από την κρίση και πρέπει να διορθωθούν, αν θέλουμε να συνεχιστεί η ανάπτυξη σε μια πιο σταθερή και υγιή βάση».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης: «Πολλά έχουν γίνει σε αυτά τα τελευταία δυο χρόνια για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Στην Ευρώπη, πράγματι, έχουμε δώσει μία ισχυρή απάντηση στην κρίση με την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματός μας, την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησής μας, τη δημιουργία αξιόπιστων οικονομικών τοίχων προστασίας και παρέχοντας πρωτοφανή αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη που ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στην κρίση. Και, φυσικά, προωθούμε επίσης διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, όπως τις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την αντιμετώπιση του ζητήματος των εσωτερικών ανισορροπιών, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης, ο Μπαρόζο είπε: «Βασική μας ανησυχία, όπως και στα περισσότερα μέρη του κόσμου, είναι η ανάπτυξη. Αλλά το ερώτημα είναι από πού προέρχεται η ανάπτυξη; Και οι απαντήσεις δεν είναι οι ίδιες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τουλάχιστον, στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι για την επιστροφή της ανάπτυξης σε σημαντικά επίπεδα και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε, θα πρέπει να υλοποιηθούν η δημοσιονομική εξυγίανση

Keywords
Τυχαία Θέματα