ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ

Η αλλαγή συσχετισμών, οι προσδοκίες ανόδου αλλά και οι ενστάσεις που προκαλεί η αναμενόμενη συστράτευση Μπακογιάννη. Ποιοί την ακολουθούν;


Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις Αντώνη Σαμαρά και Ντόρας Μπακογιάννη (χθες αργά το βράδυ υπήρξαν και νέες φήμες περί συνάντησής τους) για τους όρους υπό τους οποίους θα βρεθούν κάτω από την ίδια κομματική στέγη, δύο και πλέον χρόνια μετά τη διαγραφή της Προέδρου της Δημ. Συμμαχίας για την ψήφο της στο πρώτο μνημόνιο.

Η

ηγεσία της Ν.Δ. μοιάζει να επενδύει πολλά στην επιστροφή Μπακογιάννη αλλά και στη δυναμική που αυτή μπορεί να δώσει στο κόμμα, «ανοίγοντάς» το προς τους φιλελεύθερους και κεντρώους ψηφοφόρους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στο εσωτερικό της Ν.Δ. δεν λείπουν οι αντιδράσεις. Είτε από μεγαλοστελέχη του κόμματος, είτε κυρίως από την πτέρυγα των ακραιφνών σαμαρικών.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικά για το «γάμο» σημειώνοντας ότι οι προσχωρήσεις πρέπει να επιδιώκονται σε περιόδους ισχύος του κόμματος. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να εκπέμπουν και το αντίθετο από το επιθυμητό μήνυμα, δηλαδή αυτό της αγωνίας για το εκλογικό αποτέλεσμα. Μία εξήγηση για αυτή τη στάση, ωστόσο, είναι ότι η επιστροφή Μπακογιάννη, ανάλογα και με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, επαναφέρει στην εσωκομματική σκακιέρα έναν ακόμη ισχυρό παίκτη.

Αυτό μοιάζουν να έχουν, κατά κύριο λόγο, στο μυαλό τους αρκετά από τα μεσαία στελέχη που συντάχθηκαν με τον νυν Πρόεδρο του κόμματος στην εσωκομματική εκλογή για την Προεδρία της Ν.Δ. Άλλωστε, ειδικά από το Μάιο του 2009, όταν και διεγράφη, η κ. Μπακογιάννη αποτελεί κόκκινο πανί για αρκετά στελέχη, που πλέον δυσκολεύονται να προσαρμοσθούν στην ιδέα επιστροφής της στο κόμμα. Είναι τα ίδια στελέχη που επιμένουν, συχνά με αρθρογραφία τους, ότι η επιλογή Μπακογιάννη, όπως και των άλλων φιλελευθέρων, εντείνει τη μνημονιακή εικόνα του κόμματος, σε μία περίοδο που το ζητούμενο είναι η Ν.Δ. να απευθυνθεί στις λαϊκές αστικές τάξεις που απώλεσε στις εκλογές του Μαΐου. Αυτό το κενό, πάντως, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να το καλύψει με την ενεργοποίηση και προβολή στελεχών όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην Νομάρχης Παν. Ψωμιάδης και ο Γ. Καρατζαφέρης, εφόσον ευδοκιμήσουν οι συζητήσεις για επιστροφή του στο κόμμα.

Οι «καρέκλες»

Η συζήτηση δεν είναι μόνον πολιτική αλλά και πρακτική καθώς τόσο η κ. Μπακογιάννη όσο και, τουλάχιστον, τρία στελέχη της θα επιστρέψουν στις λίστες του κόμματος. Η κ. Μπακογιάννη πιθανολογείται ότι θα τοποθετηθεί στο Επικρατείας, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει ένας εκ των δύο στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά (Λαζαρίδης, Μιχελάκης) να μετακινηθεί σε άλλη περιφέρεια για να εκλεγεί ή το κόμμα να εξασφαλίσει ποσοστό πάνω από 29% – 30% προκειμένου να εξασφαλίσει και τέταρτη έδρα επικρατείας.

Υποψήφιοι σε εκλόγιμες θέσεις αναμένεται να είναι και οι Λευτέρης Αυγενάκης (Ηράκλειο Κρήτης), Χρήστος Μαρκογιαννάκης (Χανιά) και Γ. Κοντογιάννης (ήταν βουλευτής Ηλείας, δοκίμασε το Μάιο στη Β’

Keywords
Τυχαία Θέματα