Η ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ

Επιβραδύνεται η πτώση του τζίρου που βρίσκεται στο -5%. Προς μείωση προσωπικού και πώλησης θυγατρικών στον ΟΤΕ και outsourcing υπηρεσιών από Vodafone-Wind. H Forthnet θα κινήσει τα νήματα των επόμενων εξαγορών-συγχωνεύσεων, απρόβλεπτος παράγοντας η Cyta.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Έτος

με ανατροπές αλλά και νέα πτώση στον τζίρο των εταιρειών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών ενδέχεται να αποδειχθεί το 2012. Στο 5% ανέρχεται η πτώση του κύκλου εργασιών της κινητής, ενώ στα ίδια επίπεδα κινείται ο τζίρος των εναλλακτικών παρόχων. Το νήμα στις αλλαγές στα μερίδια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα «κινήσει» η πτώση των τελών τερματισμού από τον προσεχή Αύγουστο και σταδιακά έως την 1/1/2013, γεγονός που θα κάνει τις κλήσεις πιο φθηνές. Σήμερα οι εκτός δικτύου κλήσεις μιας εταιρείας κινητής τιμολογούνται με 4,95 cents ανά λεπτό και η πρόταση, η σχετική της διαβούλευση είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη από την Ρυθμιστική Αρχή κάνει λόγο για 1 cent ανά λεπτό. Η μείωση αυτή χτυπάει ασφαλώς την λειτουργική κερδοφορία των εταιρειών, που έχουν απολέσει περίπου το 40% των εσόδων τους τα τελευταία 3 χρόνια. Η αναφερόμενη πτώση κατά 80% των τελών τερματισμού ουσιαστικά ακυρώνει το πλεονέκτημα του community, δηλαδή των φθηνών κλήσεων εντός δικτύου, πάνω στο οποίο βασίζουν τη στρατηγική τους οι Cosmote & Vodafone. Την ίδια ώρα πολύ δύσκολα οι εταιρείες με το σημερινό περιθώριο κέρδους του έντονου ανταγωνισμού μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και μόνο ο ΟΤΕ και η Hol εμφανίζονται προς ώρας με cash flow. Στην ίδια κατεύθυνση ο ΟΤΕ ακούγεται ότι εξετάζει την πώληση θυγατρικών του, της Globul στη Βουλγαρία και της Albanian Mobile Communication (AMC) στην Αλβανία διότι θα χρειαστεί 700 εκατ. ευρώ περίπου για την αποπληρωμή των δανείων του το 2013. Συνολικά οι απελευθερωμένες γραμμές που έχουν περάσει από τον ΟΤΕ στους ανταγωνιστές του για το 2011 ανέρχονται σε 1,67 εκατ. και εκτιμάται ότι το 2012 ο αριθμός αυτός θα προσεγγίσει το 1,9 εκατ. γραμμές. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ την προσεχή εβδομάδα και της συνεχούς απώλειας πελατών στη σταθερή τηλεφωνία ήδη φαίνεται ότι σχεδιάζεται νέα Εθελουσία στον Οργανισμό που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2.000 άτομα.

ΟΤΕ

Η κόντρα του ΟΤΕ με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καλά κρατεί. Ο κ. Κωνσταντίνος Πλούμπης, Γενικός Διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων του ΟΤΕ, αναφερόμενος για το «Νομικό πλαίσιο απελευθέρωσης Διασύνδεσης εναλλακτικών δικτύων», δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καθυστέρηση έγκρισης των νέων προγραμμάτων του ΟΤΕ που προσφέρουν έως και 25% φθηνότερη επικοινωνία. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ έχει δηλώσει δημόσια την πρόθεσή του να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές και έχει καταθέσει στην Επιτροπή νέα, έως και 25% φθηνότερα προγράμματα double play με internet και ομιλία για τα οποία η ΕΕΤΤ δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Τηλέμαχος Δούκογλου, Υπεύθυνος Εργαστηρίων & Νέων Τεχνολογιών ΟΤΕ, τονίζει ότι η

Keywords
Τυχαία Θέματα