Γιατί ο Βενιζέλος φοβάται τη ΔΗΜΑΡ

Με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να βρίσκεται σε επαφή που δείχνει να οδηγεί σε συνεργασία με τη «Δυναμική Ελλάδα» του Ηλία Μόσιαλου και σε συζητήσεις με πρώην βουλευτές, αλλά και νυν ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναζητεί νέα στρατηγική ενόψει των ευρωεκλογών του 2014. Δεν

είναι λίγοι όσοι μιλούν για «φόβο» της Ιπποκράτους, η ΔΗΜΑΡ να ξεπεράσει σε ποσοστό το ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και να εκλέξει δεύτερο ευρωβουλευτή, που σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ καταφέρει τελικά να εκλέξει μόνο έναν, θα σημάνει ουσιαστικά τη διάλυσή του.

Τη στιγμή δε, που η ΝΔ φέρεται να …επεκτείνεται στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο», το ΠΑΣΟΚ δείχνει να κινδυνεύει να μείνει χωρίς ζωτικό χώρο, ειδικά αν η ΔΗΜΑΡ καταφέρει να ανασυγκροτήσει αυτόν μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι συζητήσεις λοιπόν για τον τρόπο αντιμετώπισης του «προβλήματος» που συνιστά η Δημοκρατική Αριστερά έχουν αρχίσει και δεν αποκλείεται σχετική αναφορά σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ να αναπτυχθεί εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος το Σάββατο.

Βλέπουν «ενιαία ευρωλίστα» προσωπικοτήτων

Ήδη πάντως, στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου διακινδυνεύουν την πρόβλεψη ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η ευρύτερη κεντροαριστερή παράταξη θα οδηγηθεί σε ενιαία λίστα στις ευρωεκλογές του 2014.

Θεωρούν, μάλιστα, ότι αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει περίπου μονόδρομο, καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο η ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι άλλες κινήσεις στον ευρύτερο χώρο, θα συμπιεστούν αρκετά, ώστε να αντιληφθούν ότι η ξεχωριστή κάθοδος δεν τους συμφέρει. Ειδικά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν πως -έστω και για πρώτη φορά- η ηγεσία του κόμματος έχει πλήρη συναίσθηση της κατάστασης. Και όταν θα αποκτήσουν την ίδια οι υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου, θα κάνουν το μεγάλο βήμα. Ως πρώτο στάδιο, δε, βλέπουν μία λίστα αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων του χώρου, στην οποία δεν θα μπορεί κανείς να πει εύκολα «όχι». Και εφόσον γίνει αυτό, εκτιμούν ότι ο δρόμος πια για την «μεγάλη Κεντροαριστερά» θα έχει χαραχθεί.

«Τώρα, παίζονται όλα για όλα. Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ξεκαθαριστεί αν αυτός ο χώρος θα επιβιώσει ή θα χαθεί. Και κανείς μόνος του, δεν μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωσή του», λένε. Φοβούνται δε, πως είτε ο χώρος θα επιβιώσει ακέφαλος για ένα – δύο χρόνια, είτε θα …ηγεμονεύσει σε αυτόν ο Αλέξης Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα