Προοδευτικό μέτωπο εναντίον ΝΔ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το «κίνημα» κατά του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη που εκδηλώνεται στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και οι διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου που προϊδεάζουν για παραπομπή του αντιρατσιστικού στις ελληνικές καλένδες, με το επιχείρημα ότι «το υπάρχον νομικό πλαίσιο καλύπτει όλες τις ανάγκες», οδηγούν σε απομόνωση και το Μαξίμου και τη ΝΔ. Παράλληλα, στον αντίποδα, συσπειρώνονται εναντίον της ΝΔ

όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, συγκυβερνώσες και αντιπολιτευόμενες.

Διαφοροποιήσεις

Αίφνης, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχει οδηγήσει σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ τους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους με το Μαξίμου, ενώ πλέον κατά της κυβέρνησης ξιφουλκεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η επιμονή του πρωθυπουργικού γραφείου να «παγώσει» επ’ αόριστον το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, έχει οδηγήσει στη συγκρότηση ενός άτυπου μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων -οι οποίες έχουν «διορθώσει» τη γραμμή τους και βάλλουν αποκλειστικά κατά του Μεγάρου Μαξίμου. Το ΠΑΣΟΚ, αν και την περασμένη εβδομάδα δεν παρέλειπε να δηλώσει ότι το νομοσχέδιο «χρειάζεται τροποποιήσεις και διορθώσεις», πλέον επιτίθεται με σφοδρότητα στη ΝΔ και αξιώνει την άμεση κατάθεση του αντιρατσιστικού στη Βουλή.
Με «διορθωμένη» γραμμή εμφανίστηκε χθες και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα άφηνε αιχμές και κατά των ελασσόνων κυβερνητικών εταίρων. Πλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποιεί μόνο τη ΝΔ, κάτι που φάνηκε στις χθεσινές ανακοινώσεις και τις δηλώσεις στελεχών. «Συγκεκριμένη ηγετική συνιστώσα της ΝΔ «κλείνει το μάτι» στη Χρυσή Αυγή. Τα άλλα είναι υποκρισίες», επισήμανε στο Mega ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ενώ η Κουμουνδούρου εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση κατά της ΝΔ: «Η ΝΔ όχι μόνο μπλοκάρει την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αλλά κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι της για να στρώσει το χαλί στην άνοδο της Χρυσής Αυγής. Εξάλλου, στην προσπάθειά της να προβεί σε ατυχείς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, η ΝΔ ξεχνά μια όχι και τόσο «μικρή λεπτομέρεια» σε σχέση με το 2012, που δεν είναι άλλη από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη βουλή και την άνοδο της ρατσιστικής βίας», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάλεσε το μείζον κυβερνητικό κόμμα «να ενημερώσει επιτέλους τον κ. Ρουπακιώτη και την κοινωνία για τις προθέσεις της».

Παρέμβαση Κουβέλη

Εκτός του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανώτατο επίπεδο πιέζει πλέον η ΔΗΜΑΡ το Μέγαρο Μαξίμου. Το μπρα ντε φερ με το πρωθυπουργικό επιτελείο σηκώνει από χθες στις πλάτες του ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αξίωσε με έντονο τρόπο την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή χωρίς ουσιώδεις αλλαγές. «Το αντιρατσιστικό νομοθέτημα πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει και καμία πολιτική διελκυστίνδα δεν δικαιολογείται πάνω σε ένα τέτοιο θέμα» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, για να προσθέσει ότι «το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει το ρατσιστικό και μισαλλόδοξο λόγο, τη ρατσιστική βία και πράξη, είναι και υποχρέωση της χώρας μας να βρει την παρουσία του στο θεσμικό πολιτικό μας σύστημα». «Η Δημοκρατία, πέρα από την ανοχή έχει και κανόνες. Και αυτοί οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα