Άρωμα… κερδοσκοπίας στο Χρηματιστήριο

Σε άγρια κερδοσκοπία αποδίδουν το ράλι των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων, κερδοσκοπία η οποία οδηγεί σε ακραίες διακυμάνσεις. Το προηγούμενο διήμερο οι μετοχές των τραπεζικών μετοχών σημείωσαν «βουτιά» κατά 30% ενώ είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα άλμα άνω του 100%.

Σύμφωνα με αναλυτές το ράλι των τιμών των μετοχών βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, προσδοκίες, αλλά και κερδοσκοπία. Πολλοί διατυπώνουν την άποψη ότι επιθετικά χαρτοφυλάκια hedge funds έσπευσαν

να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα και συνέβαλλαν στην υπερθέρμανση της αγοράς κερδοσκοπώντας. Σύμφωνα με αναλυτές είναι δεδομένη η βελτίωση των συνθηκών για την χώρα μας και η δραστική μείωση των κινδύνων κάτι που αποτυπώνεται στο ράλι των τιμών των ομολόγων αλλά και την πρόσφατη αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Fitch. Η σταθεροποίηση της κατάστασης και η σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά το 2014 προκάλεσε επιθετικές αγορές καθώς οι αγορές πάντα προεξοφλούν τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές εξελίξεις και προσδοκίες. Ωστόσο σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές η σταθεροποίηση της κατάστασης για την ελληνική οικονομία αποτέλεσε τη βάση για μια μεγάλη κερδοσκοπική κίνηση hedge funds. Σύμφωνα με τους ίδιους υπάρχουν ενδείξεις ότι τα επιθετικά αυτά χαρτοφυλάκια «άνοιξαν» μεγάλες θέσεις μέσω παραγώγων σε συμβόλαια του δείκτη FTSE – 25 με τα οποία απολαμβάνουν μεγάλη μόχλευση που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 12. Δηλαδή, για κάθε 1 ευρώ που τοποθετούν τα hedge funds αποκτούν θέσεις αξίας 12 ευρώ. Αφού τοποθετήθηκαν μαζικά σε υψηλής μόλχευσης συμβόλαια, στη συνέχεια προχώρησαν σε επιθετικές αγορές μετοχών, κυρίως τραπεζικών οι οποίες είχαν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας κλίμα ευφορίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεδομένης της μη επαρκούς πληροφόρησης των επενδυτών για τα δεδομένα και τις επιπτώσεις της ανακεφαλαιοποίηση, τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργούν τα warrants (με τα οποία ένας επενδυτής για κάθε 1 μετοχή που αποκτά μέσω της αύξησης κεφαλαίου θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει 9 μετοχές στην τιμή της αύξησης) και τον πολύπλοκο τρόπο υπολογισμού της θεωρητικής αξίας των warrants οι αποτιμήσεις των τραπεζών πολλαπλασιάστηκαν σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Όπως υποστηρίζουν είναι πιθανό τα hedge funds να αγόραζαν επιθετικά τραπεζικές μετοχές για να φτιάξουν κλίμα στην αγορά γνωρίζοντας ότι ο μετοχές αυτές είναι υπερτιμημένες αλλά ταυτόχρονα να κερδίζουν πολλαπλάσια κεφάλαια λόγω της ανόδου της αγοράς και των μεγάλων κερδών από τα παράγωγα προϊόντα που χρησιμοποιούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα