Γέφυρες ΣΥΡΙΖΑ προς Βερολίνο μέσω… Δραγασάκη

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το συγκεκριμένο μήνυμα ανέλαβε να στείλει χθες στο Βερολίνο το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ο οποίος ούτως ή άλλως τον τελευταίο καιρό διαρκώς συνομιλεί με τις Βρυξέλλες

και ρίχνει «γέφυρες» σε Ευρωβουλή, Κομισιόν και ΕΚΤ) επιχείρησε χθες να διαβεβαιώσει και τους Γερμανούς πως μπορούν να συνομιλήσουν με μία ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιάννης Δραγασάκης συνομίλησε χθες, στη Βουλή, με δύο Γερμανούς βουλευτές, που είναι μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής και επιχείρησε να τους εγγυηθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι αξιόπιστος συνομιλητής -έστω και με διαφωνίες- με την γερμανική κυβέρνηση.

«Εάν ο ελληνικός λαός αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα ήθελα να διαβεβαιώσετε τον γερμανικό λαό ότι θα έχετε στην Ελλάδα μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία υποστηρίζει τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την κρίση μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης», τους είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος δεν παρέλειψε, πάντως, να παραδεχθεί λάθη και παραλείψεις της Αθήνας που την έφεραν σ” αυτή την κατάσταση. «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κρίση είναι δική μας, ότι πρέπει να κάνουμε βαθιές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στη λειτουργία του κράτους, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά για να τα κάνουμε αυτά, πρέπει να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα του χρέους και της λιτότητας, δεν μπορούμε να τα κάνουμε σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης», τους είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «με αυτή την έννοια, προσεγγίζουμε το πρόβλημα και όχι από μια σκοπιά, η οποία θεωρεί ότι “μας φταίνε οι ξένοι για το πρόβλημά μας”».

«Όχι στη λιτότητα, αλλά…»

΄Οπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, ο Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσε τους Γερμανούς βουλευτές πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μιλήσει την ίδια γλώσσα μαζί τους, αλλά με την προϋπόθεση ότι η πολιτική λιτότητας δε θα συνεχίσει να αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα. «Πράγματι πιστεύω ότι αξίζει όλοι να σκεφτούμε, τι σημαίνει ανεργία των νέων 60%, τι σημαίνει ύφεση 25%, τι σημαίνει μείωση των επενδύσεων δημόσιων και ιδιωτικών 58%, τι σημαίνει διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων και νομίζω ότι αξίζει να προβληματιστούμε, πώς μια οικονομία μ’ αυτά τα δεδομένα μπορεί να υπερβεί την κρίση», τους είπε χαρακτηριστικά, ενώ τους κάλεσε να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. «Είμαστε έτοιμοι να αποτιμήσουμε από κοινού το πρόγραμμα», τους διαβεβαίωσε.

Τέλος, το κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι… ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάποιος «μπαμπούλας»: «Επειδή, ενδεχομένως, έχετε ακούσει διάφορα για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια πολιτική δύναμη, που από την αρχή της κρίσης εξέφρασε τις δικές του σαφείς και τεκμηριωμένες απόψεις για τ’ αποτελέσματα της πολιτικής, που ήλθε να εφαρμοστεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα