«Πιέζουν» οι Ευρωπαίοι να ψηφιστούν τα μέτρα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη εκ των πραγμάτων πλέον να υιοθετήσει την συμφωνία με την τρόικα και να την καταστήσει νόμο, μέσα από την Κοινοβουλευτική διαδικασία: «Παίζοντας» για μήνες με την «φωτιά», μπορεί να θεωρεί πως «κέρδισε» σε σχέση με αυτά που αρχικά της είχαν ζητηθεί, όμως υπάρχει και το τίμημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι θα χρειαστεί να περάσει -δια πυρός και σιδήρου δεδομένων των εύθραυστων ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί- από την Βουλή,

το πολυνομοσχέδιο που αποτυπώνει ουσιαστικά τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές. Η στάση των πιστωτών είναι ξεκάθαρη.. εάν δεν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, δεν εκταμιεύονται και οι δόσεις των δανείων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Συμβούλιο των τεχνοκρατών (EuroWorking Group) το οποίο προετοιμάζει το έδαφος για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην συνεδρίαση του δεν εισηγήθηκε προς το Eurogroup την αποδέσμευση της δόσης, επικαλούμενο τη μη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι σκληραίνουν την στάση τους με αποτέλεσμα να στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση μέχρι το άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

Και όσο σώνεται ο χρόνος και περνάει χωρίς αποφάσεις, τόσο πιο κοντά χρονικά έρχεται ο Μάιος, οπότε και η Ελλάδα θα χρειαστεί σχεδόν 9 δισ. για εξόφληση ομολόγων: Επιπλέον, δεδομένου ότι η κυβέρνηση για λόγους συμβολικούς και επικοινωνιακούς επιδιώκει η σχετική απόφαση να ληφθεί στην Αθήνα στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου, γεγονός που υποχρεώνει την εθνική αντιπροσωπεία, για μία ακόμη φορά, να νομοθετήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πλήθος ανομοιογενών διατάξεων.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο θα «στριμωχτούν» διατάξεις με τις οποίες θα ρυθμίζονται από τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μέχρι την τιμή του φρέσκου γάλατος και των βιβλίων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης το νομοσχέδιο θα αποτελείται από τρία άρθρα: Ένα άρθρο θα αφορά τις τράπεζες, το δεύτερο τα φορολογικά και το τρίτο τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ξεκλειδώνει η καταβολή της δόσης των 8 δισ. ευρώ η οποία θα καταβληθεί από τον Μηχανισμό Στήριξης EFSF, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για το ΔΝΤ προκειμένου να αποδεσμεύσει τα 5,3 δισ. ευρώ από τις δύο καθυστερούμενες δόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα