Φάτε μάτια (μικρά) ψάρια

Νώε (Νoah)

Του Ντάρεν Αρονόφσκι. Διάρκεια: 139′
Με τους Ράσελ Κρόου, Τζένιφερ Κόνελι, Άντονι Χόπκινς, Ρέι Ουίνστον, Έμα Γουάτσον, Ντάγκλας Μπουθ, Λόγκαν Λέρμαν, Κέβιν Ντουράντ, Ντακότα Γκόγιο

Εμπνευσμένος από την βιβλική ιστορία, ο οραματιστής σκηνοθέτης φέρνει τρισδιάστατα στη μεγάλη οθόνη τη δική του εκδοχή γι΄ αυτήν ζωντανεύοντας κινηματογραφικά την άγνωστη ζωή του Νώε και της οικογένειάς του στην πορεία τους προς μια νέα ημέρα για όλη την Κτίση. Ζώα, κεραυνοί, κατακλυσμοί, μάχες, εντυπωσιακά εφέ και φυσικά

η τεράστια ξύλινη κιβωτός πρωταγωνιστούν στην επικών προδιαγραφών περιπέτεια καταστροφής και ελπίδας. Μεγαλοπρεπής, πραγματικά συναρπαστική, και μερικές φορές εκθαμβωτικά φιλόδοξη η ταινία ισορροπεί πάνω σε πολλές βάρκες που θα αρκούσαν για να φτιάξουν μια κινηματογραφική κιβωτό. Με λίγο από ιστορία αγάπης, μια σταγόνα οικογενειακό δράμα, μια δόση από πολεμική ταινία και γαρνιτούρα από ταινία καταστροφής, έτοιμη η υπερπαραγωγή. Χώρια που υπό το βάρος της Παλαιάς Διαθήκης ο σκηνοθέτης τιθάσευσε τα καλλιτεχνικά του ερεθίσματα μη τυχόν και προσβάλλει τους υπόλοιπους πιστούς.

Δεν είναι τυχαίο πως σε όλη τη διάρκεια της ταινίας η λέξη Θεός δεν ακούγεται ποτέ, έχοντας αντικατασταθεί από τη λέξη Δημιουργός. Κατά τα άλλα ο ευσεβής Νώε, ως χαρακτήρας έχει τις αδυναμίες του, είναι μαχητής, θεραπευτής, μέντιουμ, χορτοφάγος και μοιάζει με οικολόγο, πράγμα πολύ προχώ για την αδιευκρίνιστη εποχή του όπου οι Νεφελίμ σεργιανούσαν στη γη. Μα πιο πολύ απ” όλα φέρνει σε ένα άκαρδο, προκατακλυσμιαίο μουσάτο Captain America, που διασώζει τη πάρτη του και το πενταμελές σόι του αφήνοντας την υπόλοιπη ανθρωπότητα να θρηνεί και να ικετεύει για είσοδο στη κιβωτό. Όπως καταλαβαίνεται: It’s show time folks!, όπως λένε και στα καρτούν.

Μικρά Όμορφα Πλάσματα (Short Term 12)
Του Ντέστιν Ντάνιελ Κρετόν. Διάρκεια: 96′
Με τους Μπρι Λάρσον, Τζον Γκάλαχερ, Τζ. Κέιτλιν Ντέβερ, Ρέιμι Μάλεκ, Κιθ Στάνφιλντ

Η Γκρέις και ο Μέισον, εργάζονται ως σύμβουλοι σε ίδρυμα όπου φιλοξενούνται παιδιά με ανάρμοστη κοινωνική συμπεριφορά. Όταν στο ίδρυμα εντάσσεται η Τζέιντεν, ένα προικισμένο αλλά ταλαιπωρημένο ψυχολογικά κορίτσι, η Γκρέις, που είναι ερωτευμένη με το συνεργάτη της, ταυτίζεται με τους πόνους ενός παιδιού που οφείλει αρχικά να προστατέψει ενώ παράλληλα αφυπνίζονται οι προσωπικοί δαίμονες του σκοτεινού παρελθόντος της. Γλυκόπικρη, λιτή και αφοπλιστικά ειλικρινής, αυτή η μικρή ανεξάρτητη ταινία καταγράφει ρεαλιστικά τη περίθαλψη εφήβων με προβληματική και βίαιη συμπεριφορά. Μια φρέσκια κινηματογραφική προσέγγιση μακριά από τις κοινότυπες πολιτικές καταγγελίες, που ενώ συγκινεί σπαρακτικά παράλληλα υπενθυμίζει πως το χιούμορ και η αισιοδοξία φωλιάζουν ακόμα και στα πιο απρόσμενα μέρη. Σινεμά με ψυχή στη πιο συμπονετική, ευάλωτη και ανθρώπινη εκδοχή του. Από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Ο Γερμανός Γιατρός (The German Doctor)
Της Λουσία Πουέντσο. Διάρκεια:93′
Με τους Άλεξ Μπρεντεμιούλ, Ναταλία Ορέιρο, Φλορένθια Μπάδο, Ντιέγκο Περέτι, Έλενα Ρόχερ

Ο διαβόητος Γερμανός γιατρός Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστός από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και σαν Άγγελος του Θανάτου, έχει καταφύγει μετά το πόλεμο στη Παταγονία της Αργεντινής. Εκεί θα συναντήσει στη δεκαετία του 60 μια οικογένεια που, αγνοώντας την πραγματική του ταυτότητα, θα τον φιλοξενήσει στην πανσιόν της. Γοητευμένα τα μέλη της από αυτόν τον χαρισματικό άνδρα, με τους ευγενικούς τρόπους, την επιστημονική του γνώση και φυσικά τα χρήματά του, ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι ζουν με έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες όλων των εποχών.

Ενδιαφέρουσα καλοφτιαγμένη και πολυεπίπεδη κινηματογραφική παραγωγή από την Αργεντινή που διερευνά τη σκανδαλωδώς ανεκτική συμπεριφορά την οποία επέδειξαν οι νοτιοαμερικανικές κυβερνήσεις τόσο προς τους Ναζί εγκληματίες όσο και στα φρικιαστικά πειράματά τους πάνω σε ανυποψίαστους κατοίκους. Πυκνή ιστορία με στοιχεία θρίλερ που παρά τον αργό ρυθμό εξέλιξής της καταφέρνει να ξεφύγει από τα συνηθισμένα αποκαλύπτοντας πόσο το όμορφο μπορεί να δέσει, υπό προϋποθέσεις, με το διαβολικό.

H τριλογία της Απόκλισης: Οι Διαφορετικοί (Divergent)
Του Νιλ Μπέργκερ. Διάρκεια:143′
Με τους Σαϊλίν Γούντλεϊ, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζέι Κόρτνεϊ, Άσλεϊ Τζαντ, Μάγκι Κιού, Ρέι Στίβενσον, Ζόι Κράβιτζ, Κρίστιαν Μάντσεν, Τεό Τζέιμς, Τόνι Γκόλντουιν
Σ’ ένα μελλοντικό κόσμο, οι άνθρωποι χωρίζονται σε ξεχωριστές «Φατρίες», βάση της προσωπικότητας και των στοιχείων του χαρακτήρα τους. Κάθε Φατρία είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης αρετής και όλα τα μέλη της κοινωνίας επιλέγονται να ενταχθούν σε μια απ΄ αυτές όταν συμπληρώσουν το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες ξεχωριστές περιπτώσεις που φαίνεται να μη “χωράνε” σε καμία από τις υπάρχουσες κατηγορίες. Μια κοπέλα γνωρίζει πως αποτελεί μια ξεχωριστή, «αποκλίνουσα» περίπτωση, βάση της ήδη υπάρχουσας ταξινόμησης. Ωστόσο, όταν ανακαλύπτει μια καλά κρυμμένη συνωμοσία για την εξόντωση όλων των «διαφορετικών», θα προσπαθήσει με όλη της τη δύναμη να ανακαλύψει οπωσδήποτε τι είναι αυτό που καθιστά τις «αποκλίσεις», τόσο επικίνδυνες, πριν να είναι πολύ αργά για το είδος της.

Κινηματογραφική προσαρμογή της δυστοπικής αλλά ευπώλητης σειράς βιβλίων της Βερόνικα Ροθ με ατμόσφαιρα από Χάρι Πότερ και δράση αλά Αγώνες Πείνας. Φουτουριστικό θρίλερ που προειδοποιεί στερεότυπα τα 13χρονα και τους εφήβους για τους κινδύνους της συμμόρφωσης που εμποδίζουν την ανάπτυξη μιας ξεχωριστής, ατομικής προσωπικότητας. Ανιαρή και μάλλον αδέξια παρά σκοτεινή ταινία που εγκαινιάζει το καινούργιο Χολιγουντιανό φραντσάιζ στη μεγάλη οθόνη.

Πέντε Δευτερόλεπτα Στο Κενό (A Long Way Down)
Του Πασκάλ Σομέιγ. Διάρκεια: 96′
Με τους Άαρον Πολ, Ρόζαμουντ Πάικ, Ίμοτζεν Πουτς, Τόνι Κολέτ, Πιρς Μπρόσναν, Σαμ Νιλ

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην κορυφή ενός ουρανοξύστη στο Λονδίνο ένας άλλοτε αγαπητός παρουσιαστής της τηλεόρασης, βρίσκεται σε απόγνωση και ετοιμάζεται να πηδήξει. Δεν είναι όμως μόνος του. Μία ανύπαντρη μητέρα, ένας ατίθασος έφηβος και ένας μουσικός που δουλεύει ως deliver boy βρίσκονται όλη στην ίδια κατάσταση και έχουν το ίδιο σχέδιο. Αντί όμως να φύγουν στο κενό οι τέσσερις αυτοί άνθρωποι συμφωνούν να μείνουν ζωντανοί και κοντά ο ένας στον άλλο, μέχρι την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου …τουλάχιστον.

Μία δυνατή φιλία θα γεννηθεί, ανάμεσα σε αυτή την αντισυμβατική και δυσλειτουργική τυχαία παρέα Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Νικ Χόρνμπι, η ταινία διαθέτει πρωτότυπο σενάριο. αξιοπρόσεκτες οι ερμηνείες, ίσες δόσεις σαρδόνιου Βρετανικού χιούμορ και μελοδράματος. Ωστόσο η τετριμμένη κινηματογραφική προσέγγιση, η προβλεψιμότητα της εξέλιξης και τα κλισέ διδάγματα για της αξίας της ζωής, δεν καταφέρνουν να μεταφέρουν τη γοητεία του βιβλίου στην οθόνη, καθώς δεν υπάρχει αυτή η σκιά της έντασης που ακολουθεί τη τραγικότητα της κατάθλιψης των ηρώων.

Το Μικρό Ψάρι (Stratos)
Του Γιάννη Οικονομίδη. Διάρκεια:110′
Με τους Βαγγέλη Μουρίκη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Πέτρο Ζερβό, Γιάννη Τσορτέκη, Γιώργο Γιαννόπουλο, Γιάννη Αναστασάκη, Πόπη Τσαπανίδου

Στα 19 του, ο Στράτος διέπραξε ένα έγκλημα πάθους. Πέρασε τη μισή του ζωή στη φυλακή, κάτω από την προστασία ενός ισοβίτη του, Λεωνίδα, στον οποίο θεωρεί πώς οφείλει τη ζωή του. Ελεύθερος πια, ο μοναχικός Στρατός δουλεύει τη νύχτα σε ένα αρτοποιείο, ενώ τη μέρα εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Όλα του τα χρήματα τα δίνει στον Γιώργο, τον αδελφό του Λεωνίδα, που οργανώνει ένα παράτολμο σχέδιο απόδρασης για να βγάλουν τον Λεωνίδα από την φυλακή. Το μόνο πράγμα που απασχολεί τον μελαγχολικό Στράτο, που ζει σε ένα περιβάλλον ύποπτων και αινιγματικών χαρακτήρων με τοκογλύφους, εμπόρους κοκαΐνης, βιαστών και νονών του υποκόσμου, είναι να εξοφλήσει το χρέος του στον Λεωνίδα.

Η μέρα της απόδρασης, η πιο σημαντική μέρα της ζωής του, πλησιάζει. Με το γνωστό οργισμένο εκφραστικό τρόπο του ο σκηνοθέτης αναδύει με κυνισμό αλλά και ειλικρίνεια μια αφτιασίδωτη εικόνα του αποκρουστικού περιθωριακού μικρόκοσμου της ελληνικής πραγματικότητας. Ωστόσο, αυτός ο εφιαλτικός χώρος του υποκόσμου δείχνεται μάλλον υπερβολικά σοβαρός ώστε να γίνεται, ενδεχομένως, ενοχικά απολαυστικός, όπως για παράδειγμα στις ταινίες του Ταραντίνο. Αυτό, όμως, είναι το γήινο ύφος του Οικονομίδη που με επιμέλεια ξεδιπλώνει μια ατμοσφαιρική γκαγκστερική περιπέτεια, σε στιλ μεσογειακού νουάρ. Αν έχει κάτι κανείς σκηνοθετικά να του προσάψει, αυτό εντοπίζεται στα σεναριακά κενά και τις συνεχείς επαναλήψεις αργκό και ύβρεων καθώς και τις κάποιες ερμηνευτικές υπερβολές. Εντούτοις, ο Βαγγέλης Μουρίκης στο πρωταγωνιστικό ρόλο του αδίστακτου αλλά και καταθλιπτικού δολοφόνου είναι εξαιρετικός.

Τα Muppets Καταζητούνται (Muppets Most Wanted)
Του Τζέιμς Μπόμπιν. Διάρκεια:112′
Με τους Τίνα Φέι, Ρέι Λιότα, Τάι Μπαρέλ, Ρίκι Τζερβέ, Σάλμα Χάγιεκ, Φρανκ ΛανγκέλαΤομ Χίντλεστον, Μτέμπι Ράιαν, Κριστόφ Γουόλτζ, Ντάνι Τρέχο, Τιλ Σβάιγκερ

Η καριέρα των Muppets έχει εκτοξευθεί και βρίσκονται σε παγκόσμια περιοδεία με παραστάσεις στο Βερολίνο, τη Μαδρίτη, το Λονδίνο και το Δουβλίνο. Τα σχέδια τους ανατρέπονται όταν διασταυρώνονται με έναν από τους πιο διαβόητους εγκληματίες του κόσμου, τον Κονσταντίν, ο οποίος είναι ίδιος ο Κέρμιτ. Εκτός αυτού, ο εκκεντρικός θίασος θα συναναστραφεί με τον θρασύδειλο βοηθό του Κονσταντίν, ένα πράκτορα της Interpol, και μια εριστική δεσμοφύλακα.

Πανέξυπνο σενάριο, θεαματική αφήγηση, τεχνική αρτιότητα, ανελέητη σάτιρα, κεφάτος αχταρμάς σε μια ιλιγγιωδώς διασκεδαστική ταινία. Η δεύτερη κινηματογραφική εμφάνιση των τσόχινων ηρώων είναι περισσότερο γοητευτική αι πολύ πιο ψυχαγωγική από την προηγούμενη, πριν τρία χρόνια, παραγωγή. Έτσι κι αλλιώς το μόνο καλύτερο πράγμα από ένα Κέρμιτ είναι δύο Κέρμιτ. Και από τους δυο καλύτερος είναι ένα Κέρμιτ με ρωσική προφορά, που κάνει τη Μις Πίγκι να κοκκινίζει από ντροπή. Έξοχο.

Kismet, Η Ζωή σαν τούρκικη σαπουνόπερα (Kismet, How Turkish Soap Operas Change The World)
Ντοκιμαντέρ Της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου. Διάρκεια: 66′

«Κισμέτ» σημαίνει πεπρωμένο και είναι ο τίτλος μιας τουρκικής σαπουνόπερας που άρχισε να προβάλλεται πριν από τέσσερα χρόνια στη χώρα μας. Αυτό το τίτλο διάλεξε και η σκηνοθέτης , που ταξίδεψε από τη Βέροια μέχρι την Αίγυπτο, τα Εμιράτα, τη Βοσνία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία για να ανιχνεύσει την επιρροή που είχαν οι τουρκικές σειρές στη χειραφέτηση γυναικών στη Βόρειο Αφρική, στη Μέση Ανατολή, ακόμη και στα Βαλκάνια. Αξιόλογο ντοκιμαντέρ για τις τουρκικές δραματικές σειρές που «αιχμαλωτίζουν» το μουσουλμανικό κοινό δείχνοντας ένα μοντέρνο και απελευθερωμένο τρόπο ζωής και ειδικότερα των γυναικών.

Προβάλλοντας πρωτόγνωρες κοσμικές ελευθερίες -εξωσυζυγικές σχέσεις, διαζύγια, γυναίκες που διακρίνονται στο χώρο εργασίας τους- σε μια περιοχή που ακόμα επικρατεί η βία και η ανισότητα στις σχέσεις ανδρών και γυναικών, οι σειρές αυτές ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Σε ότι, όμως, αφορά την συνάφεια της ελληνικής κοινωνίας με τις συγκεκριμένες τηλεοπτικές σειρές η προσέγγιση είναι καθαρά περιγραφική.

Keywords
ψαρια, ματια, captain america, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, νέα, δραμα, time, κιθ, ροθ, δραση, long, Πρωτοχρονιά, stratos, στρατος, χρεος, ειλικρίνεια, muppets, interpol, εμφάνιση, kismet, turkish, soap, world, σημαίνει, βεροια, αιγυπτος, επιρροή, γερμανος, σταση εργασιας, τελη ταξινομησης, Άγιος Βαλεντίνος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κεν ρασελ, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, Ημέρα της μητέρας, λεωνιδας τζανης, Ημέρα του παιδιού, τσαπανιδου, η ζωη, αουσβιτς, αργεντινη, αφρικη, βερολινο, βουλγαρια, γνωση, ζωα, θιασος, θριλερ, καριερα, λονδινο, μητερα, ντοκιμαντερ, νωε, σινεμα, ταινιες, φιλια, time, ααρον, αγωνες, αισιοδοξια, αλεξ, αρονοφσκι, ατμοσφαιρα, αφηγηση, αχταρμας, βαλκανια, βαρκες, βικυ, βιβλιο, βοσνια, βρισκεται, γινεται, γοητεια, δαιμονες, δυναμη, δικη, δουβλινο, ελενα, εφε, ειλικρίνεια, ειλικρινης, υπαρχει, εμα, εμφάνιση, επιρροή, εποχη, ετος, ζωη, ζωης, χαρι ποτερ, ιδια, ιδιο, ειδος, υφος, θεος, κιβωτος, ιδρυμα, εικονα, ιμοτζεν, κειτ, κιθ, μαδριτη, μακρια, μικρο, ναζι, νεφελιμ, νυχτα, ντροπη, οθονη, οικογενεια, οπωσδηποτε, παιδια, πεπρωμενο, περιβαλλον, πιο πολυ, ποπη τσαπανιδου, προβληματα, ψυχη, ρασελ, ρει, ροθ, ρικι, ρολο, σατιρα, σειρες, σεναριο, σοι, σχεδια, σχεδιο, ταυτοτητα, τεο, τι ειναι, τουρκια, τονι, τρια, τιτλος, φυλακη, φυσικα, χαγιεκ, χιουμορ, χοπκινς, ψυχολογικα, ομορφα, captain america, δικαιωματα, ετοιμη, χωρα, interpol, κοπελα, long, μοιαζει, muppets, ψαρι, σημαίνει, soap, turkish
Τυχαία Θέματα