Φουλ για Προεδρία και προαπαιτούμενα

08:44 2/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Το πιο ηχηρό τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούσαν, κυρίως στα δημοσιογραφικά και παραπολιτικά γραφεία για ανασχηματισμό, έβαλε ο Πρωθυπουργός ο οποίος, παραμονή Πρωτοχρονιάς συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο της εκκρεμότητες ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα αλλά και της Προεδρίας.

Η

επίσημη πρώτη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αναμένεται σε μία εβδομάδα, στις 8 Ιανουαρίου, όταν και θα συνεδριάσει, στο Ζάππειο, το Κολέγιο των Επιτρόπων παρουσία του έλληνα Πρωθυπουργού.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 15 Ιανουαρίου, αναμένεται στην Αθήνα η τρόικα των ελεγκτών για να προχωρήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με ορίζοντα τα 4,9 δισ. ευρώ των ομολόγων που θα πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα την… Άνοιξη. Τα υπόλοιπα ποσά αναμένεται να καλυφθούν με το ένα δισεκατομμύριο που εγκρίθηκε προ ημερών και εκδόσεις βραχυχρόνιων τίτλων. Άρα η πίεση αφορά τα 4,9 δισ και, παράλληλα, είναι αυτά που σηματοδοτούν τους ρυθμούς που θα τρέξει η διαπραγμάτευση. Παρά το χρονικό ορόσημο του Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ελάχιστοι είναι αυτοί που προσδοκούν σε μία πλήρη εκταμίευση της δόσης. Το πλέον πιθανό είναι αυτή να κοπεί εκ νέου σε υποδόσεις, όπως συνέβη δηλαδή και τον Ιούλιο.

Άλλωστε, η τρόικα έρχεται με γεμάτη ατζέντα η οποία περιλαμβάνει από το δημοσιονομικό κενό του 2014 ύψους 1,2 δισ, τις 12.500 διαθεσιμότητες και τις απολύσεις που εκκρεμούν για το 2013 μέχρι τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ομαδικές απολύσεις, μέτωπα που είναι πρακτικά αδύνατο να κλείσει σε διάστημα ολίγων ημερών η Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς έχει μπροστά του τη λίστα των εκκρεμοτήτων, αρκετές εκ των οποίων θα απαιτήσουν και πολιτική διαπραγμάτευση, και αναμένεται να ελέγχει καθημερινά την πρόοδο των υπουργών του, όπως κατέστησε σαφές και κατά την προχθεσινή σύσκεψη. Οι Δημ. Σταμάτης, Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου έχουν, εξ άλλου, αναλάβει το συντονισμό εκ μέρους του Μαξίμου της όλης προσπάθειας.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Σαμαράς ‘εβαλε με την κίνησή του τέλος και στα σενάρια περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με κύρια την ανάγκη αλλαγής του υπουργού Οικονομικών πριν τις κάλπες του Μαίου, εμφανίζεται αποφασισμένος να πορευθεί ως έχει για τους επόμενους κρίσιμους μήνες αφού, όπως εκτιμά, κάθε αλλαγή θα οδηγούσε σε καθυστερήσεις και όχι σε επιτάχυνση των ρυθμών, όπως επιθυμεί. Ειδικά, ως προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Στουρνάρα πιθανότητες απομάκρυνσής του δεν υπάρχουν, τουλάχιστον προς ώρας. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φέρεται να διέψευσε με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης (και με λίγα «γαλλικά») στον Υπουργό Οικονομίας τα σενάρια περί αλλαγών και ενεργοποίησης του Χρύσανθου Λαζαρίδη με διάσπαση του Οικονομικών στα δύο.

Τα χέρια, εξάλλου, της κυβέρνησης είναι γεμάτα με την τρόικα και την Προεδρία και δεν επιτρέπουν πειραματισμούς, εκτός βέβαια κι αν υπάρξει κάποιο ατύχημα. Τούτων δοθέντων, ο κ. Σαμαράς θα κρατήσει τον ανασχηματισμό για μετά τις κάλπες, ελπίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτών δεν θα είναι τέτοιο ώστε η κίνησή του να μην είναι άνευ ουσίας…

Keywords
Τυχαία Θέματα