ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1 ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το πρώτο Μνημόνιο αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας εσωτερικά προβλήματα στα συγκυβερνώντα κόμματα.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Την προαναγγελία της συγκεκριμένης πολιτικής πρωτοβουλίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης

Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. «Ο ελληνικός λαός οφείλει να ξέρει πως φτάσαμε στο Μνημόνιο, τι μεσολάβησε, όχι μόνο τους μήνες που κυβέρνησε ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και πολύ νωρίτερα, από την Ολυμπιάδα του 2004 και έπειτα. Η σύσταση της συγκεκριμένης εξεταστικής επιτροπής ήταν ρητή δέσμευση του κ. Σαμαρά ότι θα ήταν από τις πρώτες του ενέργειες όταν γίνει πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς το ξέχασε, εμείς όχι», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας: «Ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης, εντατικά το τελευταίο διάστημα, ερευνά και το κομμάτι των ποινικών ευθυνών, με αφορμή καθυστερημένες αλλά οδυνηρές αποκαλύψεις του κ. Ρουμελιώτη. Το Μνημόνιο ήταν καρπός μιας χρεωκοπημένης διακυβέρνησης της χώρας από ένα φθαρμένο, τελειωμένο πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιοι του «φόρεσαν» τον ζυγό στην πλάτη. Την εξεταστική επιτροπή τη θέλουμε για να μάθει ο κόσμος τις «πομπές» όσων έφεραν το Μνημόνιο και όχι για να τους βγάλουμε λάδι».

Εσωκομματικά προβλήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας, καθώς το κείμενο είναι ήδη έτοιμο.

Η εν λόγω πρόταση, όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί στη Βουλή, αναμένεται να προκαλέσει μείζονα εσωκομματικά προβλήματα στα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με την σταθερή προεκλογική του δέσμευση για συγκρότηση μιας αντίστοιχης εξεταστικής επιτροπής. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο για τον πρωθυπουργό να πει το «ναι», για δύο λόγους: αφενός για λόγους πολιτικούς, επειδή, δηλαδή, ο ίδιος συνεχίζει την ίδια πολιτική και αφετέρου, διότι θα ανάψει μεγάλη εσωκομματική φωτιά σε έναν κυβερνητικό του εταίρο, το ΠΑΣΟΚ.

Το Κίνημα, εξάλλου, θα είναι το κόμμα για το οποίο η πολιτική διαχείριση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η δυσκολότερη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν αποφασίσει να πει το «ναι», θα οδηγήσει σε οριστική ρήξη τις σχέσεις του με τον προκάτοχό του, Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί στη δίνη του κυκλώνα και ενός εμφυλίου πολέμου στο εσωτερικό του. «Κανέναν λόγο να αρνηθεί η ΔΗΜΑΡ» δεν βλέπουν στελέχη κοντά στον Φώτη Κουβέλη, ωστόσο και εκείνος θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του (και να βρει και μια επαρκή δικαιολογία γι’ αυτό…) ώστε να μη διακινδυνεύσει η συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα