ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ «ΠΑΚΕΤΟΥ» ΤΩΝ 11,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Μειώσεις στις συντάξεις, νέου τύπου εφεδρεία ή διαθεσιμότητα για να μην αντιδρά η ΔΗΜΑΡ, περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και ισοδύναμα, καθώς και αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνει το βαρύ πακέτο μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο καλείται να «σφραγίσει» η κυβερνητική Τρόικα, προκειμένου να το στείλει συστημένο στην Τρόικα

των δανειστών…

Όσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως κατέληξε σε μια λύση της τελευταίας στιγμής. Έτσι, σήμερα οι αρχηγοί θα κληθούν να αποφασίσουν για τα ισοδύναμα μέτρα ώστε να μη θιγούν οι μάχιμοι στις ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Πρόκειται για τους άνδρες των ΕΚΑΜ, των ΜΑΤ, της ομάδας ΔΙΑΣ, τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, όσους υπηρετούν στα υποβρύχια και στις μονάδες υποβρυχίων καταστροφών, καθώς και στην ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διασώσει τα επιδόματα επικινδυνότητας που λαμβάνουν οι μάχιμοι στις ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, ισοσκελίζοντας έτσι, τις απώλειες από τις κλιμακωτές μειώσεις.

Οι συντάξεις του ΟΓΑ και οι χαμηλές συντάξεις των 600 ευρώ, αποτελούν ίσως τα πλέον αιχμηρά αγκάθια όσον αφορά στις περικοπές των συντάξεων – προνοιακών επιδομάτων.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη, η κυβερνητική Τρόικα θα πρέπει να αποφασίσει για τα εξής:

- η σύνταξη του ΟΓΑ, μπαίνει εκ νέου στη συζήτηση, με κάποιους στο Οικονομικό επιτελείο να προτείνουν μείωση κατά 30 ευρώ.

- η κλιμακωτή μείωση από το πρώτο κιόλας ευρώ, από 1% έως και 20%, των κύριων συντάξεων από 600 ευρώ και άνω. Δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή, οι περικοπές να ξεκινήσουν από τα 700 ευρώ, με το ποσοστό να ξεκινά από το 2%. Οι κατώτατες συντάξεις των 486 ευρώ φαίνεται πως για την ώρα διασώζονται, παρ’ ότι έχουν μπει στο τραπέζι και υπάρχουν στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών θιασώτες μιας τέτοιας πρότασης, που παρά το τεράστιο  κοινωνικό κόστος, θα είχε μεγάλη «απόδοση» σε επίπεδο μείωσης των δαπανών.

- Περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων

- Αυξημένη φορολογική παρακράτηση, αντί για πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η λύση που προτείνεται είναι η επιβολή παρακράτησης φόρου, αντί πλαφόν, που μπορεί να φτάνει έως και το 90%, για το ύψος εκείνο των αποδοχών που υπερβαίνουν το όριο αντοχής του συστήματος, δηλαδή από 2.400 ευρώ και άνω για τις κύριες και από τα 500 ευρώ και άνω για τις επικουρικές συντάξεις.

- Περικοπή της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης,

- Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20 ή ακόμη και 21 έτη.

- Μείωση του εφάπαξ, ακόμη και αναδρομικά, σε όσους έχουν ήδη λάβει την παροχή, μέσω της επιβολής ειδικής εισφοράς στην κύρια σύνταξη. Σύμφωνα με το τελικό – όχι όμως και οριστικό – σχέδιο,  η μείωση του εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων θα είναι αναδρομικά, κατά 22,6% και θα αφορά όλους όσοι είχαν υποβάλει αίτηση από την 1η Ιουλίου του 2010 και δεν έχουν λάβει ακόμη κάποιο ποσό.

- Όσο για τα εφάπαξ που ήδη έχουν καταβληθεί, σύμφωνα με τις

Keywords
Τυχαία Θέματα