Η νέα μάχη της φέτας

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο ζήτημα πριν από ένα περίπου μήνα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής είχε εκφράσει την ανάγκη η Κομισιόν να δεσμευθεί ότι δεν θα παραχωρήσει το δικαίωμα χρήσης της ονομασίας «φέτα» στους παραγωγούς σε χώρες εντός ή εκτός ΕΕ.

Σήμερα, στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΠΑΣΕΓΕΣ για τη μεταρρύθμιση της

ΚΑΠ στην περίοδο 2014-2020, ο κ. Μελάς ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει να απομακρύνουμε εντελώς από την ρητορική οποιουδήποτε εκφράζει δημόσιο λόγο σήμερα ότι υπάρχει πιθανότητα φέτα παραγόμενη στον Καναδά να έρθει στην ΕΕ».

Όπως υπογράμμισε, «είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρούμε ότι η ΕΕ θα διαλύσει τον πιο βασικό της πυλώνα τόσο σε επίπεδο πνευματικών δικαιωμάτων, όσο και σε επίπεδο εμπορικό, αφού το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης είναι τα ποιοτικά της προϊόντα, που εκφράζονται με τα σήματά της».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μελάς διερωτήθηκε εάν είναι δυνατόν η Ευρώπη, βάσει λογικής και εμπορίου, να αφήσει να κατακλυστεί από ένα προϊόν προερχόμενο από κάποια άλλη χώρα, όταν η ίδια έχει δώσει σήμα ΠΟΠ σε χώρα-μέλος που βρίσκεται στους κόλπους της. «Είναι τουλάχιστον αφελές να φοβόμαστε κάτι τέτοιο» υπογράμμισε.

Το όλο θέμα πάντως που ξέσπασε με τον Καναδά, όπως επεσήμανε ο κ. Μελάς το χειρίζεται πυρετωδώς το υπουργείο Ανάπτυξης της χώρας μας και εκτίμησε ότι θα κλείσει πιθανόν σε συμβούλιο που θα γίνει σε επίπεδο Ευρώπης το Νοέμβριο.

Όσον αφορά στη μη αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμανε ότι σαφώς και θα ήταν προτιμότερο να αναγράφεται, αλλά είμαστε σε ένα πλαίσιο που εξαρτάται από μια κοινή απόφαση που λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Έχεις τη δυνατότητα να διαπραγματευτείς, κάποιες θέσεις περνάνε κάποιες όχι» επεσήμανε. Διαβεβαίωσε δε ότι γίνονται έντονα οι απαραίτητες κινήσεις από ελληνικής πλευράς, όπως και από ιταλικής, έτσι ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση στη γρήγορη μετάβαση στην άλλη κατάσταση της προαιρετικής αναγραφής. «Όλοι δουλεύουν πυρετωδώς σε αυτό το επίπεδο και νομίζω ότι θα γίνει», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα