Έρχονται οι Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές

Με τουρκικό διπλωματικό διαβατήριο και μέσω της Τουρκίας θα έλθει -απ” ό,τι φαίνεται- στην Αθήνα ο Κουντρέτ Οζερσάι με σκοπό να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Α. Μητσιάλη. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής αναμένεται να περάσει την πόρτα του υπουργείου Εξωτερικών κάποια στιγμή πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης. Και κάτι τέτοιο γίνεται λόγω της προσπάθειας της Αθήνας να κρατήσει όσο το δυνατόν χαμηλότερα τους τόνους των «χιαστί

συναντήσεων» που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, κκ. Ευ. Βενιζέλο και Αχμέτ Νταβούτογλου αντιστοίχως.

Παράλληλα με τον Κ. Οζερσάι, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον διευθυντή πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών του ψευδοκράτους Γκιουνές Ονάρ και τον Γκιουλφέμ Βεζίρογλου Σεβγκιλί, θα βρίσκεται στην Άγκυρα ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Α. Μαυρογιάννης (θα συνοδεύεται από τον νομικό Π. Πολυβίου), όπου θα συναντηθεί με τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Η ελληνική πλευρά πάντως αισθάνεται σχετικά άβολα με την όλη διαδικασία των «χιαστί συναντήσεων», πράγμα που είχε καταστεί σαφές και μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και από την προσπάθεια του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά να αποδραματοποιήσει την κατάσταση μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη. Η Αθήνα δεν σκοπεύει να δημιουργήσει προσκόμματα, αλλά να ακούσει την τουρκοκυπριακή πλευρά και να επαναλάβει ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξει η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι ανεξάρτητο μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε.

Η δε Λευκωσία επιθυμεί να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας με την Άγκυρα, προκειμένου να μπορούν να συζητούνται θέματα επί των οποίων οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά εκεί, όπως π.χ η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα