Διπλό ρεκόρ σε μετοχές-ομόλογα

Με άλμα της τάξης του 3,28% ο Γενικός Δείκτης άλωσε χθες το επίπεδο των 1.300 μονάδων που αποτελεί το υψηλότερο κλείσιμο από τον Ιούλιο του 2011! Την ίδια ώρα το spread των ελληνικών ομολόγων υποχώρησε κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 557 μονάδες βάσης, δηλαδή το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνεται πλέον στο 7%. Όπως σημειώνουν αναλυτές πλέον το επιτόκιο βάζει τη χώρα σε τροχιά εξόδου στις αγορές.

Το διπλό χθεσινό ρεκόρ σε ομόλογα και μετοχές αποτυπώνει τη ριζική βελτίωση

των συνθηκών και κυρίως των προσδοκιών των ξένων για την πορεία της χώρας. Όπως σημειώνουν αναλυτές οι αγορές προεξοφλούν την αναβάθμιση της χώρας μας μέσα στο Μάρτιο καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης. Ισχυρή ώθηση στην ψυχολογία έδωσε και η συμφωνία για την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 15%. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη καθώς μειώνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις γεγονός που θα δώσει ώθηση στα εταιρικά κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Beta υπολογίζει όφελος στα EBITDA αποτελέσματα του Μυτιληναίου ύψους 13 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση, και επιπλέον έκτακτο όφελος 20 εκατ. ευρώ από την αναδρομική ισχύ της συμφωνίας. Για την ΔΕΗ το όφελος στα EBITDA υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ, και το έκτακτο στα 120-140 εκατ. ευρώ. ενώ ιδιαίτερα θετική επίδραση αναμένεται και για τον όμιλο Βιοχάλκο και τις θυγατρικές του (Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΛΒΑΛ, Σιδενόρ κλπ.).

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η εξομάλυνση του πολιτικού κινδύνου. Όπως σημειώνουν αναλυτές το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη για την πορεία της οικονομίας. Αν και πολλοί ανησυχούν για το επίπεδο των τιμών και θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις πολλών εταιριών είναι υπερβολικές φαίνεται ότι το ελληνικό χρηματιστήριο, και γενικότερα η οικονομία, βρίσκονται προ το πυλών για την έξοδο από την πολυετή ύφεση γεγονός που οδηγεί σε ισχυρή άνοδο τις τιμές.

Αναλυτές σημειώνουν ότι τα κέρδη του Γενικού Δείκτη είναι μεγάλα ωστόσο υπενθυμίζουν ότι βρίσκεται στα επίπεδα των 1.300 μονάδων όταν πριν από την κρίση ξεπερνούσε τις 4.000 μονάδες. Πάντως οι αναλυτές δεν αποκλείουν βραχυχρόνια διόρθωση δεδομένου μάλιστα ότι ανοιχτό παραμένει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα