Πολιτικo-οικονομικός πόλεμος στην Αττική

Οι ψίθυροι όλου του προηγούμενου διαστήματος, όταν τα «μπρος – πίσω» υποψηφίων όπως ο Ανδ. Παχατουρίδης αλλά και η δημόσια στήριξη γαλάζιων στελεχών στην υποψηφιότητα Σγουρού αποδίδονταν, εν μέρει, και στην οικονομική παράμετρο, επιβεβαιώθηκαν χθες, όταν ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την υποψηφιότητα Κουμουτσάκου για την περιφέρεια Αττικής.

Η ανακοίνωση του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, που

αναδείχθηκε από τους συναδέλφους του ως ο καλύτερος βουλευτής στον τομέα του το 2013, αποτέλεσε έκπληξη πρώτου μεγέθους ακόμη και για υψηλά ιστάμενους κομματικούς και κυβερνητικούς παράγοντες (σ.σ. κάποιοι εξ αυτών συμμετείχαν μάλιστα και στις ζυμώσεις αναζήτησης υποψηφίων) καθώς η διαχείριση έγινε από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον και μόνον. Ήρθε, δε, να «απαντήσει» στον κύκλο εσωστρέφειας στον οποίο είχε βυθιστεί η Ν.Δ. καθώς ολοένα και περισσότεροι γαλάζιοι εμφανίζονταν υπέρ της προοπτικής στήριξης του Γ. Σγουρού (μεταξύ αυτών οι Ντόρα Μπακογιάννη, Παν, Παναγιωτόπουλος, Αδ. Γεωργιάδης και δήμαρχοι με το χρίσμα της ΝΔ) ενώ αρκετοί άλλοι στο παρασκήνιο και ελάχιστοι στο προσκήνιο (ο Γ. Μιχελάκης, προφανώς έχοντας άποψη και για τη θέση Σαμαρά) αντιμάχονταν αυτό το ενδεχόμενο.

Ωστόσο, πλην της στήριξης των γαλάζιων, που πλέον θα πρέπει να ανακρούσουν πρύμνα και να στηρίξουν την επιλογή του Πρωθυπουργού στο πρόσωπο του «καραμανλικού» στελέχους, εντύπωση προκάλεσε και η αντίδραση μεγάλων ΜΜΕ έναντι της υποψηφιότητας ενός στελέχους που, μάλλον, δεν έχει προκαλέσει με τη στάση του. Μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός αντιμετώπισε με… ενόχληση, σχεδόν, την υποψηφιότητα, επικρίνοντάς την ως ακραιφνώς κομματική έναντι του ακομμάτιστου Σγουρού.

Για αρκετούς πολιτικούς, οι χθεσινές αντιδράσεις επιβεβαίωσαν ότι η επικείμενη μάχη στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας δεν αφορά μόνον στην καταμέτρηση εκλογικών ποσοστών ή στην εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Αφορά, επίσης, και στη μάχη για το ποιός θα διαχειριστεί τα σημαντικά κονδύλια που αναλογούν στην περιφέρεια Αττικής τα επόμενα χρόνια και επικεντρώνονται και στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, ζήτημα για το οποίο ο σχεδιασμός βρίσκεται, ούτως ή άλλως, χρόνια πίσω.

Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, προκειμένου ουσιαστικά να βάλει μπροστά τις μηχανές της προεκλογικής εκστρατείας. Αναμένεται να αναδείξει την ευρωπαϊκή του εμπειρία αλλά και το ότι γνωρίζει προσωπικά τους κατάλληλους ανθρώπους στο ευρωπαϊκό στερέωμα προκειμένου να εξασφαλίσει ό,τι καλύτερο για την περιφέρεια Αττικής, τα επόμενα χρόνια. Αναμένεται, επίσης, να επενδύσει στο μετριοπαθές του προφίλ, που μπορεί να τον καταστήσει πόλο συσπείρωσης και άλλων δυνάμεων, ειδικά αν περάσει στο δεύτερο γύρο. Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει το εμπόδιο του κ. Γ. Σγουρού (σ.σ. υποθετικά η κ. Ρένα Δούρου βρίσκεται ήδη στο δεύτερο γύρο) και να εξασφαλίσει και την ενεργή στήριξη των γαλάζιων βουλευτών της περιφέρειας, αρκετοί εκ των οποίων εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικοί έναντι του «νέου παίκτη» που μπαίνει, εκ των πραγμάτων, στα «χωράφια» τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα